bozkir.net Bozkir Forum Arsivi

Arşiv => Sağlık => Konuyu başlatan: mehmetsayin üzerinde 17 Ekim 2007 - 17:26



Konu Başlığı: lokman hekim
Gönderen: mehmetsayin üzerinde 17 Ekim 2007 - 17:26
1. kalp rahatsızlılıkları . kuşkonmaz ogul otuyla beraber demlenip balla tatlandırılarak

    içilmeye devam edilir (soguk olarak) sebze olarak yenir.

 2. karaciğer dalak kuşkonmaz kökü ayrık köküyle beraber kaynatılıp balla tatlandırılıp soğuk olarak

günde 2-3 bardak içilmeye devam edilir


Konu Başlığı: Re: lokman hekim
Gönderen: mehmetsayin üzerinde 19 Ekim 2007 - 12:59
ÇAKAL ERİGİ

kalp kuvetledirici çakal eriği meyvesi çiçekleriyle beraber kaynatılıp balla tatladırılarak

soguk olarak içilmeye devam edilir


Konu Başlığı: Re: lokman hekim
Gönderen: mehmetsayin üzerinde 20 Ekim 2007 - 12:17
Sihirli İksir: Sirke


SİRKE, yemek ve salatalarımıza çeşni veren, ayrıca turşu yapımında kullanılan ekşi (asitli) bir maddedir.
Ekşimiş üzüm ve elma suyu demek olan sirkede bol miktarda C vitaminiyle bazı madeni tuzlar bulunur. Bu yüzden sirkenin besin değeri yüksektir ve vücudumuza çok faydası vardır.

Sirkede yüzde 6-7 oranında asetikasit (sirke ruhu) mevcuttur. Bilhassa bu sirke asidi; iştah açar, sindirim salgıların artırıp hazmı kolaylaştıran ve sirkeye ferahlatıcı hoş kokusunu veren maddedir.


Yapılışı


Tabii sirke, elma veya üzüm suyunun 15 gün kadar bir kapta üstüne tülbent örtülerek bekletilmesi ve süzülmesiyle elde edilir. Böylece meyve kalıntılarından arındırılır. Hava almasına imkân vermeyen şişelere tam dolacak şekilde aktarıldıktan sonra serin, loş ve güneş ışığı almayan bir mekânda saklanır.


Kullanıldığı yerler


Sirkenin tam bir şifa kaynağı olduğu günümüzde anlaşılmıştır ve hayatımız için önem arz eden çok sayıda mineral ve vitaminleri ihtiva ettiği bilinmektedir.

Şifa amacıyla kullanmak için; bir bardak suya 2 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1-2 tatlı kaşığı bal katarak, günde 3 defa, mümkünse yemeklerden önce (fazla kilo problemi için de etkili olan elma sirkesi bu amaçla kullanılacaktır mutlaka) alınmalıdır.

Yine her sabah aç karına bir defa alırsak sağlığımızı korumada faydalıdır.

Sirkeyi salatalarda, çorbalarda vs aroma vermek ve iştah açmak için de kullanabiliriz.


Sağlığımıza faydaları


• Sirke asidi normal dozlarda dahi mikrop öldürücü özelliğe sahiptir. Bu sebeple bazı salğın hastalıklara karşı tıbbi ve ciddi bir tedbir olarak hep tavsiye edilir.

• Yine bağışıklık sistemini güçlendirerek nezle, grip, boğaz ağrıları gibi enfeksiyonlara yakalanmayı engeller.

• Sirke sindirimi kolaylaştırır. Hazımsızlığa iyi gelir. İştahı açar. Bu sebeple birçok yemek ve salatalarda tat ve çeşni için kullanılır.

• Ayrıca barsak gazına ve kabızlığa iyi gelir.

• Sirke mide hararetini giderir. Safrayı keser. Safra rahatsızlıklarına iyi gelir ve safra akıntısını tanzim eder.

• Kalp ve sinirleri kuvvetlendirmede düzenli olarak elma sirkesi—bal karışımı alınması tavsiye edilir. Yine bu karışım muhtevasında olan A ve diğer vitaminlerle görmeyi keskinleştirir.

• Sirke kandaki kolesterolu düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu rol oynar. İçerdiği doğal asitler ve enzimlerle kanın daha sağlıklı ve ince akmasını sağlar.

• Elma sirkesi yüksek miktarda kalsiyum, yani kemik ve dişler başta olmak üzere insan vücudunun en temel minerallerinden birini ihtiva etmektedir. Böylece kemikleri mineral bakımından zenginleştirerek osteoporozu (kemik erimesi) önler.

• Kadınlarda adet ağrılarına ve anormal akıntılara karşı tesirlidir.

• Sirkeyle soğuk su friksiyonları en zararsız ateş düşürücü, keza vücuda sükûnet ve ferahlık veren bir tatbikat olur.

• Egzama ve yaralara sürülürse büyük ölçüde şifa etkisi vardır.

• Başta damarlar, karaciğer, böbrekler olmak üzere vücudu toksinlerden (zehirli atık maddeler) arındırır, yağlı – mukus kalıntılarını parçalar.

• İdrar yolları enfeksiyonlarında, sindirim bozukluklarında, kramplarda, yaban arısı sokmalarında, saçta kepekte, uyku bozukluklarında, kulak çınlamasında da kullanılır.


Konu Başlığı: Re: lokman hekim
Gönderen: osmankoyuncu üzerinde 20 Ekim 2007 - 21:01
Teşekkürler faydalı bilgiler abi :)


Konu Başlığı: Re: lokman hekim
Gönderen: mehmetsayin üzerinde 20 Ekim 2007 - 23:57
ELMA
İnsanlar elmada ne olduğunu bilseydi, astalıklarını yanlız onunla tedavi ederdi (İmam Cafer i sadık)

Elmanın sayılamayacak kadar faydası ve hastalıkları tedavi ediyor bulardan bazıları

1 Güzel kan yapar
2 hamile gıdası tatlı elmayemek hamilelerin mide bulantısını giderir bebeği iyi besler
3 Güzel uyku verir
4 zayıflatır
5 Böbrek çalışyırıcı
6 Kalp ve damar açıcı
7 sarılık
8 Kara ciger güçlendirici
9 Göz kuvvetlendirici içinde A vitamini olduğu için

 Not Ekşi elmayı fazla yemek unutkanlık ve ateş yapar


Konu Başlığı: Cvp: Re: lokman hekim
Gönderen: mehmetsayin üzerinde 30 Ekim 2007 - 01:15
Üzüm: Kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyan üzümü bol tüketmelisiniz.



Kayısı: İçindeki beta karoten adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önler. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki beta karoten oranı da o kadar yüksektir.



Domates: Domates özellikle licopen yönünden zengindir. Licopen antioksidan etkisi nedeniyle göğüs, sindirim sistemi, mesane ve deri kanseri riskini azalttığı bilinmektedir.



Biber: Bol miktarda A ve C vitamini içerir



Çilek: Bol miktarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, şeker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum içerir.



Şeftali: Bol miktarda A ve C vitaminlerini içerir.

 
  Üzüm: Kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyan üzümü bol tüketmelisiniz.



Kayısı: İçindeki beta karoten adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önler. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki beta karoten oranı da o kadar yüksektir.



Domates: Domates özellikle licopen yönünden zengindir. Licopen antioksidan etkisi nedeniyle göğüs, sindirim sistemi, mesane ve deri kanseri riskini azalttığı bilinmektedir.



Biber: Bol miktarda A ve C vitamini içerir



Çilek: Bol miktarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, şeker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum içerir.



Şeftali: Bol miktarda A ve C vitaminlerini içerir.

 
 
 Üzüm: Kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyan üzümü bol tüketmelisiniz.



Kayısı: İçindeki beta karoten adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önler. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki beta karoten oranı da o kadar yüksektir.



Domates: Domates özellikle licopen yönünden zengindir. Licopen antioksidan etkisi nedeniyle göğüs, sindirim sistemi, mesane ve deri kanseri riskini azalttığı bilinmektedir.



Biber: Bol miktarda A ve C vitamini içerir



Çilek: Bol miktarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, şeker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum içerir.



Şeftali: Bol miktarda A ve C vitaminlerini içerir.

 
  Üzüm: Kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyan üzümü bol tüketmelisiniz.



Kayısı: İçindeki beta karoten adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önler. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki beta karoten oranı da o kadar yüksektir.



Domates: Domates özellikle licopen yönünden zengindir. Licopen antioksidan etkisi nedeniyle göğüs, sindirim sistemi, mesane ve deri kanseri riskini azalttığı bilinmektedir.



Biber: Bol miktarda A ve C vitamini içerir



Çilek: Bol miktarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, şeker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum içerir.

Şevtali Bol miktarda A ve C vitaminlerini içerir.


Konu Başlığı: Cvp: Re: lokman hekim
Gönderen: mehmetsayin üzerinde 30 Ekim 2007 - 01:22
Hangi vitamin hangi gıdada?
 
A Vitamini: Vücudun gelişmesi, göz sağlığı, solunum sistemi ve sağlıklı bir cilt için gereklidir. Karaciğer, yağsız et, süt, tereyağı, yumurta, yeşil ve sarı sebzelerde bulunur.

B Vitamini: B-1, B-2, B-6 ve B-12 vitaminlerini içine alan gruptur. İştah, sindirim ve sinir sistemi için gereklidir. Tahıllar, yağsız et, böbrek, yürek, beyin, yer fıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda bulunur.

C Vitamini: Vücudun direncini artırır, mikrobik hastalıktan korur, dokuların ve diş etlerinin sağlığı için lâzımdır. Portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuç, çilek, kavun, taze kırmızı ve yeşil biber, beyaz ve kırmızı lahana, maydonoz, kuşburnu ve yeşil sebzelerde bulunur.

D Vitamini: Kalsiyum ve fosforun emilerek vücuda faydalı bir hale gelmesi, kemiklerin gelişmesi için lâzımdır. Balıkyağı, süt ve tereyağında bulunur.



E Vitamini: Büyüme ve üreme için gereklidir. Buğday, pirinç, mısır, darı, çavdar, marul, soya, yerfıstığı, kabak çekirdeği, badem, susam, ceviz, zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, pamukyağı ve yeşil sebzelerde bulunur.

K Vitamini: Kanın normal sürede pıhtılaşması için gereklidir. Et, karaciğer, domates, kabak, karnıbahar, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzelerde vardır.

Kalsiyum ve fosfor: Peynir, yumurta sarısı, yağsız et, süt, yoğurt, lahana, limon, maydonoz, soya, dereotu, badem, tahin ve susamda bulunur. Yiyeceklerin emilerek vücuda yararlı hale gelmesi için ikisi birlikte alınmalıdır. Biri olmazsa, diğeri işe yaramaz.

Potasyum: Et, balık, muz, greyfurt, portakal ve patateste bulunur.

Sodyum ve klor: Sofra tuzunda vardır. Hücreler, idrar, ter ve kan için gereklidir. Yemeklerin dışında ayrıca kullanmak gerekmez.

İyot: Deniz balıkları, deniz bitkileri, deniz tuzu ve balıkyağında bulunur. Vücut ağırlığını sağlayan troid bezi için gereklidir.

Demir ve bakır: Karaciğer, beyin, yürek, böbrek, yumurta, et ve balıkta vardır. Sayılan yiyeceklerde ikisi birden bulunur, kanın oksijen taşıması ve karbonhidratı atması için gereklidir.

Magnezyum: Kuru fasulye, soya ve yeşil sebzelerde bulunur. Sinir sistemi için gereklidir.


Konu Başlığı: Cvp: Re: lokman hekim
Gönderen: mehmetsayin üzerinde 30 Ekim 2007 - 01:25
Buram buram FESLEĞEN
 
Enerji verici, hafızayı ve konsantrasyonu güçlendirici bir bitki olan fesleğenin yararları sayılamayacak kadar çok. İşte faydalarından bir kaçı:

Fesleğenin yararları...
• Asabiyetten ileri gelen genel güçsüzlüğe, sindirim bozukluğuna, uykusuzluğa ve migrene karşı etkilidir.
• Özellikle sindirimi kolaylaştırıcı özelliği sayesinde hazımsızlık çekenlerin baş ilâcıdır. Aynı zamanda sinir hastalarına, iyi uyuyamayan çocuklara, baş dönmesi çeken yetişkinlere, bağırsak sorunlarından yakınanlara, öksürüğe, anjin ya da boğmacalılara verilir.
• Fesleğenin kaynatılmasıyla elde edilen su süzüldükten sonra, arı sokmasında enfekte olan yere sürülerek ağrıyı hafifletir.
• Ağızda oluşan yaralar ve pamukçuk ağız banyosu yoluyla tedavi edilir.
• Sütü gelmeyen ya da az gelen kadınların süt verimini çoğaltmak için de kullanılır.
• Farklı bir özelliği de sivrisinek ve tahtakurusu gibi haşaratları kokusu sayesinde kaçırmasıdır.
• Mutfakta tazesi veya kurusu kullanılır.
• Çorbalara, domates, patlıcan, kabak, mantar yemeklerine, salatalara, hamur işlerine katılır.


Konu Başlığı: Cvp: Re: lokman hekim
Gönderen: mehmetsayin üzerinde 05 Kasım 2007 - 14:07
TERE: Yapısındaki madeni tuzlar ve vitaminler sayesinde,kani mikroplardan temizler,bedenimizin hastalıklara karşı direncini artırır,idrarı söktürür,böbrekteki taşları eritir,ya da bunların düşmesini kolaylaştırır.İştah açar,dokulardaki madeni tuzların eksiğini tamamlar,kan yapar.Kandaki seker oranını düşürdüğü için özellikle seker hastaları için bol bol tere yemelidir.Güç vericidir,dermansızlık ve halsizliğe karşı bire bir ilaçtır. Ayrıca,havanda dövüp cildin ya da yaranın üstüne sarıldığında, cilt hastalıklarını,bağ dokusu yangınlarını ve kızıl yara denen şirpençeyi iyileştirir.


Konu Başlığı: Cvp: Re: lokman hekim
Gönderen: mehmetsayin üzerinde 05 Kasım 2007 - 18:17
Kendi küçük şifası büyük Kendi küçük şifası büyük  

   
Faydaları saymakla bitmez. Sesiniz mi kısıldı yapacağınız iş basit...
 

Yaş incirin kurutulduğunda bünyesindeki kalsiyum 4.6 kat artıyor.

Enerji verir

Vitamin ve mineral bakımından zengin bir gıdadır.

Bağırsaklardan toksik maddelerin atılması kandaki kollestrol seviyesinin düşürülmesi gibi faydaları da vardır.

Bağırsak iltihabı olanlar inciri çok yemelidir.

İncirin kurutulmuşu çok değerli olup, iyi bir besin kaynağıdır. Balgam söktürücü, yumuşatıcı olarak kullanılır.

Ayrıca kış aylarında vücudun direncini arttırır,  pek çok sağlık sorununa karşı güç ve dayanıklılık kazandırır.

İncirin bünyesinde şeker, albüminli maddeler, organik asitler, pektin, provitamin, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum, kükürt, fosfor ve unlu maddeler bulunur.

İnciri cevizle birlikte yerseniz hem vücudunuzu zehirlerden korur, hem de bronşite iyi gelerek öksürüğü keser. Nezle için de faydalıdır.

İnciri sütle ya da sirkeyle eğer oda olmazsa yalnızca zeytinyağına batırıp yiyerek basur şikayetinizi ortadan kaldırabilirsiniz.

Sesiniz kısıldığında hemen bir inciri bir su bardağı kadar sütün içine koyup bir cezvede kaynatın. Ilık ılık bu şurubu için, çok yararını göreceksiniz.

Yaş dalları kırıldığında akan sütümsü beyaz sıvı, nasır ve siğillere sürülür.

Yaşı kurusundan daha fazla tercihe şayan olan incir vücuda kuvvet verir. Anasonla beraber yenen incir hem kan yapar, hem de şişmanlatır. Bağırsak iltihabı olanlar inciri çok yemelidirler.

Kuru incir, içerdiği protein miktarı yönünden fakir, sentezinde kullanılan aminoasit çeşidi açısından zengindir, bu nedenle hücre gelişimini destekler.

Ayrıca kuru incir, boğaz ağrısı bronşit ve öksürüğe de faydalıdır.


Konu Başlığı: Cvp: Re: lokman hekim
Gönderen: arzuuuuum üzerinde 05 Kasım 2007 - 18:54
evet kuru incir çok faydaki hele arasına ceviz yada badem konularak yenilise dhada çok vitamini artıyor.hem lezzetide çok hoş oluyo.


Konu Başlığı: Cvp: Re: lokman hekim
Gönderen: mehmetsayin üzerinde 15 Kasım 2007 - 13:24
Mutfağınız eczaneniz olsun
Sağlık deposu olarak adlandırılan meyve, sebze, süt ürünleri veya balığın hangi önemli maddeleri içerdiklerini biliyor musunuz?


En çok kış aylarında ihtiyaç duyarız besin değeri yüksek olan gıdalara. Grip virüsleri, zorlu hava koşulları bedenimizin savunmasız kalmasına neden olur. Rutin kış hastalıklarına yakalanmamak ve vücudunuzun direncini artırmak için mutfağınızdaki cevherlerden yararlanın.


Meyveler:

   
 
 
 
 

Elma
Ona kısaca meyvelerin sağlık pınarı veya meyvelerin kraliçesi diyebiliriz. Günde 1 – 2 elma yemek sağlık açısından oldukça yararlı.
Besin değeri: Bol miktarda C vitamini ve potasyumun yanı sıra elmada daha birçok yararlı besin değeri bulunuyor. Bunların başında organik asitler, eterik yağlar ve petkin geliyor. Petkin vücudu toksinlerden arındırır, kolesterolü düşürür ve şekeri dengede tutar. İçerdiği maddeler bakterilerin vücudunuzu etkilemesini önler.
Önerimiz: Elmayı daima kabuğuyla yiyin. Çünkü vitamin ve değerli maddeler kabuğun altındaki kısımda bulunuyor.

   
 
 
 
 

Portakal
Portakal için 'tanrıların armağanı' denir. Bu iddianın gerçeklik payı çok büyük. Çünkü yüksek miktarda beta karoten ve C vitamini içeren portakal, enfeksiyonlara karşı mükemmel bir koruma sağlıyor. Ayrıca portakalın beyaz etinde ve kabuğunun altında kanser ve kalp krizi riskini azaltan maddeler bulunuyor.
Besin değeri: C vitamini ve selenyum açısından çok zengin olan portakal, stres ve ateşli hastalıklara iyi geliyor.
Önerimiz: Sıvıyağ veya margarin sürülmüş ekmek eşliğinde tüketin. Böylece vitaminin vücut tarafından alımı kolaylaşır.

   
 
 
 
 

Üzüm
İster meyvesini tüketin ister suyunu, üzüm daima sağlık açısından yararlı ve bol bol tüketilmesi gereken bir meyve.
Besin değeri: Potasyum, demir ve bol miktarda magnezyum içerir. Bu maddeler fiziksel ve ruhsal açıdan enerji verir.
Önerimiz: Üzümleri sıcak suyla iyice yıkayın. Ancak bu şekilde üzerine yapışan tarım ilaçlarından arındırabilirsiniz

   
 
 
 
 

Mango
Sarı ve turuncu arasında değişen bu hoş kokulu meyvenin tadına en çok olgunken varabilirsiniz. Mümkün olduğunca çiğ olarak tüketin.
Besin değeri: C vitamini, Provitamin A ve B vitamininin tüm türlerini içerir. B vitaminleri sinirler, cilt ve saçlar için çok yararlıdır.
Önerimiz: Buzdolabında saklamayın. Oda sıcaklığında olgunlaşmasını bekleyin.

Limon
Limon asidi yönünden zengin olan bu meyve, hazmı kolaylaştırır. Olgunlaşmış limonun suyu ise kalbi güçlendirir.
Besin değeri:C vitamini, magnezyum ve bakır içerir. Soğukalgınlığı ve strese karşı birebirdir.
Önerimiz: C vitamini oranı daha yüksek olduğundan iyice sararmış olan limonları almayı tercih edin.


Sebzeler:

   
 
 
 
 

Brokoli
Kansere iyi geldiği bilinen 10 sebze türü arasında birinci sırada brokoli bulunuyor. Bolca potasyum ve az miktarda sodyum içerdiğinden kalp ve böbrek hastalıklarına da iyi geliyor.
Besin değeri: Potasyum, demir, karoten ve kalsiyum içerir. Kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Önerimiz: Sapları ile birlikte tüketin. Saplarında bağışıklık sistemini güçlendiren selenyum bulunuyor.

   
 
 
 
 

Domates
Kalorisi düşüktür. Vücudun fazla suyu atmasını sağlar ve tansiyonu düşürür. Uzmanlar, romatizmadan şikayetçi olanlara günde bir bardak domates suyu içmelerini tavsiye ediyor.
Besin değeri: Domateste anti oksidan etkisi gösteren A, C ve E vitamini bulunuyor. Strese iyi geldiği biliniyor. Ayrıca bol miktarda vitamin içerdiğinden kanseri önlediği de öne sürülüyor.
Önerimiz: Domatesle aynı oranda besin değerine sahip olduğundan bol miktarda ketçap da tüketebilirsiniz.

   
 
 
 
 

Enginar
İster haşlanmış olarak ister soslu veya sossuz; damak zevkine düşkün olanların ilacı enginar her türlü yenebiliyor. İçerdiği en önemli madde olan Cynara scolymus dalağın ve metabolizmanın daha iyi çalışmasını sağlıyor. Ayrıca enginar kolesterolü de düşürüyor.
Besin değeri: Cynara scolymus ve beta karoten. Romatizma, gut, obezite, yüksek kolesterol ve mide asidi gibi metabolizma rahatsızlıklarında olumlu etkileri var. Ayrıca mideyi de rahatlatıyor.
Önerimiz: Mideniz yağ hazmetmekte zorlanıyorsa, enginar yemeyi deneyin.

Kırmızı pancar Alternatif tıbba bakılacak olursa, kırmızı pancar mucizeler yaratıyor. Özellikle kırmızı pancar suyunun kansere karşı bire bir olduğu ileri sürülüyor. Bunun nedeni ise, vucüdu kanserden koruyan önemli maddeler içermesi.
Besin değeri: Folik asit, potasyum, mangan ve magnezyum. Ayrıca içeriğindeki demir ve bakır, kan yapımını destekliyor. Özellikle doğurganlık çağında bulunan kadınlar için önemli. Çünkü bu çağlarda folik asit eksikliği görülebiliyor.
Önerimiz: Besin değerini yitirmemesi için taze olarak tüketin.


   
 
 
 
 

Sarmısak
Yararlı asitlerin üretilmesini destekleyen sarmısağın faydalarını saymakla bitiremeyen Amerikalı uzmanlar, ona "mucizevi ilaç" ismini vermişler.
Besin değeri: Eterik bir asit olan alisin ve selenyum. Kan dolaşımını destekler ve dezenfekte edici özelliği vardır.
Önerimiz: Sarmısağı çok fazla pişirmeyin. Hafif sarı bir renge dönüşmesi uygundur. Aksi halde acı bir tat alır.


Baharatlar:

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zencefil
Hindistan ve Çin’de uzun süredir tedavi amaçlı kullanılıyor.
Besin değeri: Eterik yağlar içeriyor. Mide bulantısı ve özellikle hazımsızlık sorunlarına iyi geliyor.
Önerimiz: Zayıflatıcı özelliği vardır. Taze zencefili dilimleyip sıcak suda 7 dakika demlenmesini sağlayın. Ardından çay olarak tüketin.

Tarçın
Tarihe mal olmuş güzel kadınların aşk iksiri arasında mutlaka tarçın yer alırdı. Bu kadınlardan biri de Kleopatra. Anason, karabiber ve Hintcevizinin yanı sıra tarçın kullanmayı da ihmal etmezdi.
Besin değeri: Eterik yağlar. İştahsızlık, mide, karın ağrıları ve hazımsızlığa karşı iyi geldiği biliniyor.
Önerimiz: Ruh halini olumlu etkilediğinden kadınlara regl döneminden bir hafta önce tarçın tüketmeleri tavsiye ediliyor. Örneğin yulaf ezmesini tarçınla tüketebilirsiniz


Balık:

   
 
 
 
 

Somon balığı
Ne yazık ki günümüzde tatlı suda doğup sonra denizde yaşayan ve üremek için tekrar tatlı suya dönen yabani somon balığı bulunmuyor. Bunun yerine suni olarak üretilen somon balığı sunuluyor.
Besin değeri: D, B6 ve B12 vitamini, iyot ve potasyum içeriyor. Somon balığı bol miktarda yağ içerdiği halde, yüksek orandaki Omega 3 yağ asidi kanı sulandırıyor.
Önerimiz: Haftada 1 – 2 kez balık yiyin.


Yağ:

   
 
 
 
 

Zeytinyağı
Asırlardır bir sağlık kaynağı olarak kabul gören saf zeytinyağının kalp krizi riskini azalttığı ve kanseri önlediği biliniyor.
Besin değeri: Basit doymamış yağ asitleri ve bitkisel maddeler. Kolesterolü düşürür ve damar tıkanıklığına karşı korur.
Önerimiz: Sızma zeytinyağı vücut tarafından daha iyi değerlendirilir ve kan dolaşımını kolaylaştırır. Bundan dolayı sızma zeytinyağı tüketmeyi tercih edin.

Süt ürünleri:

Yoğurt
Kolay hazmedilir ve kalorisi düşüktür. 100 gr yoğurtta yüzde 1,5 yağ ve 44 kalori bulunuyor. Süt asidi, özellikle albümin hazmını kolaylaştırıyor.
Besin değeri: Albümin, kalsiyum ve A vitamini.Yoğurt bileşimi sayesinde hazmı destekliyor ve dengeliyor.
Önerimiz: Süt asidi bakterileri eklenmiş yoğurt türlerini her gün tüketmek bağırsakları güçlendirir.


Çerez:

   
 
 
 
 

Badem
Kadınlara özgü bir çerez olarak tanımlanıyor. Bunun nedeni ise; bademin hamileler için bir güç kaynağı olması ve kadınlara has bel ağrılarına çok iyi gelmesi. Bademin aynı zamanda cildi güzelleştirici etkisi de bulunuyor.
Besin değeri: E, B2 vitamini, magnezyum, kalsiyum ve mangan. Beden ve zihin yorgunluğunu gideriyor.
Önerimiz: Akşamdan bir bardak süte 5 adet badem atıp sabaha kadar bekletin. Sabah bademi tüketin. Mutlaka çok iyi çiğneyin. Aksi halde hazmedilmeden vücuttan tekrar atılır.

Kabak çekirdeği
Kabak çekirdeğini kavrulmuş veya kavrulmamış olarak temin edebilirsiniz. Bilimsel açıdan etkisi henüz tam olarak kanıtlanmadıysa da, kabak çekirdeği özellikle erkekler için biyolojik bir mucize olarak görülüyor.
Besin değeri: Albümin, magnezyum, çinko ve E vitamini. Prostat üzerinde olumlu etkileri olduğu gibi, aynı zamanda idrar yollarına da iyi geliyor.
Önerimiz: Cips yerine bunu çıtlatmayı deneyin
.


Konu Başlığı: Cvp: Re: lokman hekim
Gönderen: mehmetsayin üzerinde 15 Kasım 2007 - 14:22
Alternatif tıbba yöneliş artıyor
 
 

Alternatif tıp olarak adlandırılan, bitkisel ilaçlara artan ilgi, bu sektörün büyültüyor. Bu alanda uzmanlaşan iş yerlerindeki çoğalma artan ilgiye bağlanıyor.
 
 






İnsanlık tarihinin ilk günlerinden bu güne tedavi amaçlı kullanılan bitkilere ilgi kış aylarının gelmesi ile birlikte artıyor. Birçok hastalığa şifa veren bitkisel ilaçlarla tedavi, yan etkileri de minimuma indiriyor. Günümüzde insan sağlığını ilgilendiren en önemli konulardan biri de, modern tıp ile alternatif (tamamlayıcı-destekleyici) tıp arasındaki ilişki. Hekim gözetimi olmaksızın kullanılan bitkisel ilaçlar, uzmanların önerisi dışında kullanıldığı zaman şifa dağıtmak yerine korkunç sonuçlara yol açabiliyor.

 

Ani hava sıcaklıkları ile birlikte artan soğuk algınlıkları insanları alternatif tıpa yönlendiriyor. Bitkisel ürün satıcıları, düşen hava sıcakları nedeniyle ortaya çıkan rahatsızlıklarını bitkisel ilaçlarla tedavi etmek isteyenlerin genellikle zencefil, tarçın ve ıhlamur gibi bitkileri tercih ettiği bildirildi. Aktarlar, soğuk havalarla birlikte özellikle zencefil, karanfil, ıhlamur, tarçın, havlucan gibi bitkilerin satışlarının arttığını belirterek, bitkisel ilaçların da mutlaka uzman kişilerden alınması gerektiğini söylediler.

 

Hasta olmadan önleminizi alın

      Vatandaşın hasta olduktan sonra önlem aldığını söyleyen Eymen Baharat İşletmecisi Mustafa Özince, hasta olmadan önlem alınması gerektiğini söyledi. Bitkisel ilaçlarında uzman kişilerden alınmasının şart olduğunu kaydeden Özince, bitkisel ilaçların sadece hasta olunca değil hasta olmadan önce de alınabileceğini söyledi. Bir takım önerilerde bulunan Özince, yaz, kış soğuk içecek ve yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini belirterek, “ Cereyanda kalınmamalı, ayaklar üşütülmemelidir” şeklinde konuştu. Kış aylarında soğuk algınlıklarının artış göstermesi ile birlikte zencefil, tarçın, havlucan, karanfil, ıhlamur gibi bitkilerin satışının artığını kaydeden Mustafa Özince, “ Bu bitkiler sadece günümüzde değil insanlık tarihinin ilk günlerinden bu yana tedavi amaçlı kullanılmaktadır” diye konuştu.

 

Özel karışımlar hazırlanıyor

      Soğuk algınlıkları için hazır karımlar yaptıklarını belirten Bitkisel Ürünler Satıcısı Alizade Şifalı Bitkiler İşletmecisi Vedat Göksüçukur, “ Bizim üst solunum yolları ile ilgili özel karışımlarımız var” dedi. Zencefil, havlucan, tarçın, kuşburnu, nane gibi bitkileri karıştırarak karışık bitkisel çay hazırladıklarını belirten Vedat Göksüçukur, “ Ayrı ayrı isteyenlere de o şekilde satış yapıyoruz” diye konuştu. Ekenezya bitkisinin de soğuk günlerde en çok satılan bitkiler arasında yer aldığını söyleyen Göksüçukur, “ Ekenezya bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vücudu hastalıklara karşı koruyor. Kızıl dereli çayı olarak da atlandırılıyor” şeklinde konuştu
.


Konu Başlığı: Cvp: Re: lokman hekim
Gönderen: navruz üzerinde 15 Kasım 2007 - 15:23
Bu bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkürler. Özellikle hastalıkların arttığı bu mevsimde


Konu Başlığı: Re: Cvp: Re: lokman hekim
Gönderen: mehmetsayin üzerinde 15 Kasım 2007 - 18:03
Alıntı sahibi: "navruz"
Bu bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkürler. Özellikle hastalıkların arttığı bu mevsimde


Ben teşekkür ederim ilgi göstermenize


Konu Başlığı: Cvp: Re: Cvp: Re: lokman hekim
Gönderen: mehmetsayin üzerinde 15 Kasım 2007 - 18:08
Besinlerin 100 gıramında kalori Degeri

 Normal bir insanın günde 2000 kaloriye ihtiyacı var bir havuz düşünelin havuza 3 ton su gelmekte harcanan su 2 ton

olursa havuzda 1 ton fazla su kalırsa havuz yavaş yavaş dolacak insanda 2000 koloriye ihtiycı varken 3000 kalori alırsa
sonunda şişmeye başlayacak

 Besin                kalori
patates haşlanmış   76
patates Kızarmış   280
Patates cipsi        568
Potakal                 76
Pancar                  43
patlıcan                  25
Pastırma                250  
pirinç                    363
 salatalık                 15
 Sıvı yağ                 884


Konu Başlığı: Cvp: Re: Cvp: Re: lokman hekim
Gönderen: mehmetsayin üzerinde 15 Kasım 2007 - 23:54
Armudun özellikleri

Kansızlığa karşı etkilidir Minaral rezevlerini güçlendirir
Olgun olduğunda hazmı kolaylaştırır sindirini canlandırır
Romatizma eklem hastalıkları ve guta karşı mücalede eder ayrıca idrar söktürür ve kanı temizleyici özelliği var


Konu Başlığı: Cvp: Re: Cvp: Re: lokman hekim
Gönderen: mehmetsayin üzerinde 20 Kasım 2007 - 21:30
Armut, Sağlık Deposu
 
 
  Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, Armudun Nezleyi Geçirdiğini ve Sinirleri Rahatlattığını Söyledi.

 
 
Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, armudun nezleyi geçirdiğini ve sinirleri rahatlattığını söyledi.

Nezle olanlara armut yemelerini tavsiye eden Dr. Dinççağ, armudun mideyi kuvvetlendirip hazmı kolaylaştırdığını ve çarpıntıyı önlediğini hatırlatarak, "Armudun içinde A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri bulunur. Bu meyve yemeklerden önce yenmelidir. Armut kandaki üre asidi ve üre tuzlarını dışarı attığından, böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur" dedi. Armudun nezleyi geçirdiğini, sinirleri yatıştırarak beyni çalıştırdığını ifade eden Dr. Dinççağ, "Kabızlığı önleyerek idrar söktürür. Böbreklerde

kum ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Tansiyonu düşürür ve kanı temizler. Hamilelerin kusmalarını önler. Mafsal kireçlenmesi, nikris ve romatizma tedavisinde faydalıdır. Su söktürücü ve doyurucu etkisinden dolayı rejimde ve diyetlerde acıkma hissini bastırır" diye konuştu
.


Konu Başlığı: Cvp: Re: Cvp: Re: lokman hekim
Gönderen: dogukan42 üzerinde 21 Kasım 2007 - 03:35
hemen bi tane yiyorum valla  saol paylaşım için


Konu Başlığı: Cvp: Re: Cvp: Re: lokman hekim
Gönderen: Pessimist üzerinde 21 Kasım 2007 - 12:20
ßilgiler İçin Teşekkürler Allahımızın Verdigi Nimetlerden Hangisi Zararlı Ki...


Konu Başlığı: Cvp: Re: Cvp: Re: lokman hekim Acı Bakla ( Termiye,)
Gönderen: mehmetsayin üzerinde 24 Kasım 2007 - 14:10
Acı Bakla
 
     
Diğer İsimleri: Delicebakla, Termiye, Yahudi baklası, Gâvur baklası.

Latince Adı: Lupinus Albus.

Bitki: 1 metreye kadar yükselebilen, el şeklinde parçalı yapraklı, beyaz çiçekli bir bitkidir.

Yetiştiği Yerler: Avrupa, Balkanlar ve Türkiye'de bilhassa Marmara ve Ege bölgelerinde yabani olarak yetişmekte, ayrıca yetiştirilmektedir..

Tarihçe: AGüney Amerika Kızılderili kabilelerinden Navajo'lar bitkiyi kısırlık için kullanıyorlardı. Ayrıca bitkiyi kullanan kadının kız çocuk doğuracağına inanılıyordu.

Kullanılışı: AOlgun tohumları acı lezzetli ve zehirli bileşikler taşıdıkları için, bunları uzaklaştırmak maksadıyla kaynar suda bir müddet tutulurlar. Gevşeyen kabuklar soyulup bakla yenir veya bu tohumlar lapa haline getirilerek harici olarak deriye sürülebilir. Tohumlar kavrulup, değirmende çekilerek toz haline de getirilebilir..
İçindeki Maddeler: Sabit yağ ve lupinin, spartein gibi alkaloidler taşımaktad ı r.

Tıbbî Etkiler: İdrar arttırıcı, kuvvet verici ve barsak parazitlerini düşürücü etkileri bilinmekte ve şeker hastalarında kan şekerini azalttığı idda edilmektedir. Zehirsizleştirilmiş baklalardan 10-20 adet yenilebilir.

      Ayrıca adet kanamalarını artırır ve kolaylaştırır, doğum sonrası akıntıların gelişini rahatlatır. Toz haline getirilmiş kavrulmuş tohumlardan sabah aç karnına 1 kahve kaşığı alınır.

     Harici olarak tohumların lapası yaralı deri hastalıklarında uygulanır


Konu Başlığı: Cvp: Re: Cvp: Re: lokman hekim Acı Bakla ( Termiye,)
Gönderen: semra üzerinde 24 Kasım 2007 - 15:40
çok yararlı bilgiler paylaşım için teşekkürler...


Konu Başlığı: Cvp: Re: Cvp: Re: lokman hekim Kış sebzeleri hayat veriyor
Gönderen: mehmetsayin üzerinde 25 Kasım 2007 - 19:12
Kış sebzeleri hayat veriyor

Kışın özellikle tüketilen bazı sebzeler gerek antioksidan etkileriyle gerekse taşıdıkları vitamin ve minerallerle kanserden korunmada ve hastalıkların önlenmesinde hayat verdiği açıklandı.

Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, özellikle soğan, sarımsak, pırasa gibi sebzelerin kükürt içeriği en yüksek gıdalardan olması, bu nedenle tüketilmelerinin çok faydalı olduğu belirtti. Soğan ve sarımsak gibi sebzelerin en fazla selenyum biriktiren ürün olduğunu, selenyumun, dimetil selenyumun DNA tamirinde görev aldığını, tümör hücresini baskılayıcı özellikleri olduğunu, hücre düzeyinde iskeleti koruduğu anlaşıldığını ifade eden Dr. Dinççağ, "Bu özellikleriyle en önemli kanserden koruyucu besinlerdendir. Aynı şekilde kış sebzesi olan, brokoli de de selenyum çok miktarda bulunmaktadır. Brokoli de aynı şekilde önemli kış besinlerindendir. İsotiyosiyanatlar, gliko iyanatlar, brokoli, lahana, karnıbahar ve Brüksel lahanasında bulunmaktadır. Yine lahanagiller adı verilen bu besinlerde indol-3-karbinol bulunmakta ve kanser oluşum sürecindeki DNA tamirinde görev aldığı ve kanserleşmeyi azalttığı anlaşılmıştır" dedi.

Aynı şekilde kış meyveleri olan turunçgiller olan portakal, mandalina, greyfurt ve turunçta da flavononlar, monoterpenler bulunmakta ve antioksidan etkileriyle kanser oluşumunu önledikleri ileri süren Dr. M. Emin Dinççağ, "Bu sebze ve meyvelerin günde 5-9 porsiyon tüketilmelerinde olumlu etki daha çok oluşmaktadır. Düşük meyve ve sebze tüketiminin mide barsak sistemi kanserlerine yüzde 19, iskemik kalp hastalığını yüzde 31, felci yüzde 11, kanser hastalığında yüzde 15 oranında artışa yol açtığı bilinmektedir. Kışın, sebze ve meyve ağırlıklı beslenerek bu faydalı etkilerden korunalım" diye konuştu.


Konu Başlığı: Cvp: Re: Cvp: Re: lokman hekim
Gönderen: mehmetsayin üzerinde 25 Kasım 2007 - 19:25
Sağlıklı beslenin grip olmayın


Sağlık Bakanlığı, kış aylarının en belirgin hastalıklarından grip ve nezleden korunabilmenin, ''sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme'' ile mümkün olabileceği bildirdi.


Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, kış mevsiminin başladığı bu günlerde, yeterli ve dengeli beslenmenin, sağlığın korunması açısından büyük önem
taşıdığı ifade edildi.


Havaların soğuması ile birlikte genellikle yağlı ve şekerli besinlere eğilimin artması, kapalı ortamlarda ve gecelerin uzaması nedeniyle televizyon başında fazla zaman geçirilmesi dolayısıyla vücut ağırlığında istenmeyen yönde değişiklikler oluşabildiği anımsatılan açıklamada, kış aylarında grip ve nezleden
korunabilmenin yolunun sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme ile mümkün
olabileceği belirtildi.


Açıklamada, sağlıklı beslenme için şu önerilerde bulunuldu:


- Dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden, günde en az 3 ana, 3 ara öğünde yeterli miktarda tüketilmeli.

 
- Savunma sistemini güçlendirici etkisi olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminleri içeren havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra portakal, mandalina, elma gibi meyveler yenilmeli.


- Gerek C vitamini ihtiyacının karşılanmasında gerekse de sıvı alımına katkı sağlaması açısından taze sıkılmış meyve sularının tüketimi sıkça yapılmalı.


-Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkiye sahip E vitaminini sağlamak için yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagiller yeteri miktarda tüketilmeli.


- Kış aylarında mahrum kalınan güneş ışınları, vücudun D vitamini ihtiyacını karşılayamamasına neden olur. Balık, çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3), kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot minerallerinden alınmalı.


- Yağ tüketimine özellikle dikkat edilmeli, katı margarin, tereyağı ve yoğun yağlı etlerden uzaklaşılmalı.


- Kilo kontrolününü sağlanması için saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine dikkatedilmesi gerekir. Enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar ve meyve
tatlılarının tercih edilmesi ve hareketsizlik nedeniyle artan sindirim problemlerinin önlenmesi için fiziksel aktivite yapılmalı.


- Vücut ısısını dengede tutabilmek amacıyla bol sıvı alımı yapılmalı. Her gün en az 2-2,5 litre su içilmeli.''


Konu Başlığı: Cvp: Re: Cvp: Re: lokman hekim
Gönderen: mehmetsayin üzerinde 27 Kasım 2007 - 00:46
Isırgan: Isırgan birçok rahatsızlığa iyi gelen ve sonbahardan ilkbaharın sonuna kadar bahçelerde bol miktarda yetişen bir ottur. Özellikle metabolizma rahatsızlıklarına, mide, bağırsak, böbrek, romatizma ve gut hastalıklarına iyi gelir. Ayrıca nefrit, sarılık, idrar yolları taşları ve özellikle kansere karşı günde 3-4 fincan ısırganotu çayı çok yararlıdır. Isırgan çayını hazırlama için kişi başına bir tatlı kaşığı kuru veya bir çorba kaşığı taze ısırgan otu yararlıdır.[/color]

Biberiye: Bu güzel kokulu bitkinin kullanılmadığı hastalık yok gibi. Özellikle kan dolaşımı hastalıklarına, romatizma ve astım hastalıklarına, mide ve bağırsak gazlarına karşı kullanıldığı gibi, ağır yemeklerden sonra içildiğinde sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca bronşit, öksürük, migren, gastrit, baş ağrısı, sancılı regl, düşük tansiyon, kabızlık, safra kesesi taşı, ishal ve karaciğer rahatsızlıklarında da kullanılır. Hoş bir tat vermesi açısından biberiye çayına bir parça da kabuk tarçın atabilirsiniz.

Rezene: Rezene, Ege Bölgesi pazarlarında bahar aylarında bol bulunan bir bitkidir. Ege''de rezeneye "arapsaçı" denir. Rezene çayı gaz ve kramplarda, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılır. Özellikle bebeklerin gazlı olduğu zamanlarda sık başvurulan bir ilâçtır rezene çayı. Öksürük ve soğuk algınlıklarında ve çocuklarda boğmaca hastalığı sırasında rezene çayı yararlıdır.

Hindiba: Hem salatalarda hem de haşlanarak zeytinyağı ve limon ilâvesiyle kullanılabilen hindiba, iyi bir idrar söktürücüdür. Karaciğer hastalarının, romatizmalıların ve şeker hastalarının sofralarının başköşesine oturtması gereken otlardan birisidir.


Konu Başlığı: Cvp: Re: Cvp: Re: lokman hekim
Gönderen: mehmetsayin üzerinde 27 Kasım 2007 - 09:53
Tansiyon

Kalbin Atar damarlara pompaladığı kanın basıncına Tansiyon denir Kalbin bu pompalama esnasında yaptıgı basınç

120 mm civa basıncına eşittir Buna büyük tansiyon denir Kalp gevşeyince bu basınç 80 e düşer bunada Küçük tansiyondenir

Düşük tansiyon Fazla limon yiyerek kanın ilcelenlerde görülür ve güneş çarpması da tansıyonu düşürür

Düşük tansiyonu tuzlu Ayran içmek düzene sokar

Hiper tansiyonun bir sebebi böbrek rahatsızlıklarıdır

İkincisebebi psikolociktir yani stres


Konu Başlığı: Cvp: Re: Cvp: Re: lokman hekim
Gönderen: mehmetsayin üzerinde 27 Kasım 2007 - 17:48
İNGİLİZ bilim adamları C vitamininin cildin hızlı yaşlanmasını engellediğini kanıtladı. Ulusal Sağlık ve Beslenme Alışkanlıkları araştırmasında 40 ila 74 yaşlarında 4 bin 25 kadının beslenme alışkanlıkları incelendi. Ve C vitamini bakımından zengin besinleri tercih edenlerin daha genç bir cilde sahip olduğu belirlendi