menzilli
|
 |
« : 14 Ağustos 2008 - 17:17 » |
|
Çi? Köfte Zamanı Merhaba Sevgili Dostlar... Mutfak defterimin arasındaki bir kağıtta yıllar önce not aldığım bir tarifi buldum geçenlerde... Ne zamandır yapmayı ertelediğim bu yöresel lezzeti, çok fazla bilinmesine rağmen, belki farklı bir tarif olabilir diye sizlerle paylaşmak istedim... Bu tarif ile yapılmış çi? köfteyi yediğimde çok be?enmiştim; aynı lezzete çok yaklaştım ama ikincisini yaptığımda sanırım tam olarak lezzetini tutturabileceğim inşaallah.. A?a??da verece?im ölçüler ile yaklaşık olarak 50-60 adet çi? köfte çıkıyor.. 4 kişilik bir aile için düğünürseniz e?er, 3-4 komşuya da küçük pasta tabaklarında ikram edebileceğiniz kadar köfte oluyor =) ?çerisindeki bulgur nedeniyle oldukça besleyici, kış aylarında acısı ile de içimizi ?s?tacak olan bu lezzet için, mutfa?a girmeye değer Yapt?m çi? köftenin resimini sizin için çekmeye çalıştım
Malzemelerimiz :
250 gr. Çi? köftelik kıyma (ya?sız ve sinirsiz oluyor)
½ kg. Çi?köftelik esmer bulgur
2 çorba kağışı Biber Salçası
1 orta boy Kuru So?an (ince do?ranmış ya da rondodan geçirilmi?)
1 tane Limon ( 4’e bölünmüş çekirdekleri çıkarılmış)
1 demet Taze So?an
1 baş Sarımsak
1 demet Maydanoz
1 tatlı kağışı Karabiber (tepeleme)
2 tatlı kağışı Kırmızı Biber (tepeleme)
1 tatlı kağışı Nane (silme)
1 çorba kağışı Çi?köfte Baharat? (tepeleme)
Tuz (Biber salçanız çok tuzlu ise, biber salçasından sonra tuzunu ilave edin)Biraz su
şimdi gelelim yapılığına :
Önceden maydanozu, taze so?anı, kuru so?anı, sarımsa?? güzelce incecik dogruyoruz.
K?ymayı, kuru so?anı, sarımsa?? ve baharatların hepsini bir tepsiye koyarak yo?uruyoruz. Biber salçasını ilave edip, bir fincan kadar suyu ara ara vererek yo?urmaya devam ediyoruz. (Ben buraya kadar olan yo?urma i?lemini rondonun kesen b?çağını çıkarmadan yaptım ve bundan sonrasını elle yo?urarak devam ettim) Sonra yo?urdu?umuz bu baharatlı, so?anlı, sarımsaklı, biber salçalı kıymamıza, bulgurumuzu ve 4’e böldüğümüz limonlarımızı ilave ediyoruz. Bir süre hiç su katmadan, kıymanın içindeki suyu bulgurlar çekene kadar yo?urma i?lemine devam ediyoruz. Tuzunu ilave etmediyseniz, tad?na bakarak koymayı unutmayın. Daha sonra ara ara el ile su serpmek sureti ile yaklaşık olarak 1 saat kadar yo?uruyoruz. Yo?urma i?leminde eğinizden yardım alırsanız e?er, bu süre daha da kısalıyor =) Köftemizin pi?tişini anlamak için, arada bir aızımıza bir parça alıp bakıyoruz. Eğer bulgur aızımızda da?lıyorsa pişmiş demektir. Bulgur k?tır k?tır aızımıza geliyor ise olmamıştır.
pişmiş köftemizin içerisine incecik do?radığımız taze so?anı ve maydanozu ilave ederek biraz su serperek iyice karıştırıyoruz. Taze so?anlar ve maydanozlar köfteden ayrıymış gibi durmasın, heryere e?it karışsınlar, köfte ile bütünleşsinler(5 dakika kadar hafif olarak yo?urarak bütünleştirin) Artık çi?köftemiz olmuş demektir =) Servis tabaşımızın içerisne bir kaç tane k?v?rcık salata yapra?? koyduktan sonra, üzerine köftelerimizi elimiz ile s?karak diziyoruz... Köfteleri elde s?karken dikkat etmemiz gereken, normal köfte yapar gibi yuvarlamadan, tek elimiz ile alıp, hemen s?karak taba?a dizmektir..
Çi? Köfte Ba??m Tacı
Çi? köfte ba??m tacı Ayran onun ilacı Tez yo?ur gelin bacı ?lle de canım çi? köfte
Köfte gitti ba?dada Ayran yetiş imdada Yo?urdum dada dada ?lle de canım çi? köfte
Çi? köfteyi yo?uran Kimdir seni doğuran Bol nane taze so?an ?lle de canım çi? köfte  buyrun üstünede tatlı 
SEVG? TATLISI MALZEMES? 1ADET LEKES?Z GÖNÜL 500gr GÜLERYÜZ 100gr HÜRMET 1 ÇAY KA?I?I HO? GÖRÜ 1TUTAM SAM?M?YET GÖZ KARARI SAY?I 1ADET AÇIK YÜREK 250grTATLI D?L 1 ÇORBA KA?I?I SEVG? 1 SU BARDA?IİYİ N?YET 1ÖLÇEK DÜRÜSLÜK HAZIRLANI?I: GÖNLÜNÜ DUY?U TA?INA ATIPGÜLER YÜZ ?LE KARI?TIR.A?ZINDA YUMU?ATTI?IN TATLI D?L? ÜZER?NE ?LAVE EDEREK SEVG? VE SAY?IYI ?NCE ?NCE EKELE,HÜRMET,?Y? N?YET VE HO?GÖRÜDEN MEYDANA GELEN ?URUBU DA BUNA EKLE.SAM?M?YET ÖLÇÜSÜNDE PARÇALARA BÖLEREK DÜRÜSTCE HAYATA D?Z VE YÜRE??NDE P??MES?N? BEKLE YÜR??NDE P?RD?N BU SEVG? TATLISINI KARNIN AÇIKTI?INDA DEY?L ,RUHUMUZ AÇIKINCA YEMElıyız.. MUTLULUK sızıN OLSUN..
|