bozkir.net Bozkir Forum Arsivi 30 Nisan 2025 - 19:59 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:
Mesaj yazmaya başlamadan önce Forum Kurallarını Okuyunuz.
 
 
Sayfa: [1]   Aşağı git
Gönderen Konu: nasıl bir din anlayışı ?  (Okunma Sayısı 2338 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
toksoz
Yeni Başlayan
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 27


« : 17 Haziran 2008 - 17:14 »

Son günlerde TV kanallarına çıkan sözüm ona birçok din âlimleri çıkıp ahkâm kesiyorlar. Her birinin tarifine kulak vermeye kalkarsak, o kadar çok din ortaya çıkıyor ki… Bu dinlerin hepsinin de ortak yanları; Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in yaşadığı dinle hiçbir ilgisi olmamaları. Peygamberin yaşadığı dönemi, Asr-ı Saadeti yok sayarcasına ‘Kur’an bize yeter’ deyip; iğneden ipliğe farklı yorumlar yapıp adeta yeni bir din ortaya çıkarıyorlar. Onlar için ne kadar ölçü olur bilmem ama; hadiste beyan edildiği gibi “Okun yaydan fırladığı gibi dinden çıkanların” prim yaptığı günleri yaşıyoruz. Birçok yazılı ve görüntülü medya bu kişilere yer vererek toplumumuzun dinî amel ve de imanını sulandırmaya çalışmaktadırl

Hangi din?
Nasıl bir din?   
Senin, benim dinim mi?
Ölçüyü kim koyacak?
Kur’an’ın hakikatini nasıl anlayacağız?
Evet, bu soruların hepsinin cevabını bakınız Kur’an-ı Kerim bize nasıl cevap veriyor: “O arzusuna göre konuşmaz. O’nun bildirdikleri vahyedilenden başkası değildir” (Necm Suresi: 53). Peygamber Efendimizin vasfı sorulduğunda Hz. Aişe (r.a.)’nin ifadesi şu şekilde olmuştur: “O, canlı bir Kur’an’dır”
Yani, senin benim dinim; onun bunun dediği gibi değil. Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) ‘in yaşadığı gibi bir dindir bizden istenen. Bunu yaparken de sadece Peygamberimizin giyim kuşamını kendimize örnek almak değil; O’nun hayatının özünü, manasını, düşüncesini örnek alabilmek, O’nun gibi düşünebilmek, O’nun gibi bakabilmek, O’nun gibi karar verebilmektir önemli olan.
Eğer sünneti yaşamayı, sadece görüntüye bağlarsak yine hata yapmış oluruz. Burada esas olan meselenin hakikatini özümseyebilmektir. Bugün ‘inandım’ diyen insanın düştüğü bir hata da budur. Sünnet denilince sadece görüntü akla gelmekte, Peygamberimizin hayat tarzı, hayata bakış açısı göz ardı edilmektedir.

Bakınız, Prof. Dr. Haydar Baş “Sünnet” isimli eserinin önsözünde sünnetin tarifini şöyle yapmaktadır: “Cenab-ı Hak Kur’an’da bir din tarifi yapmaktadır. Bu anlatılan dinin Hz. Peygamberin şahsında hayata geçirilmesine, somut hale gelmesine, insanlara gösterilen bir örnek oluşturmasına sünnet denir. Yani Cenab-ı Vacibü’l Vücud Hazretleri ayetleri beyan ediyor, Sevgili Peygamberimiz de bu ayetleri müşahhas hale getiriyor… Bu sebeple Peygamberimizin hayatı Kur’an’dır. Sünnet, bu hayatın kendisidir…
Sünnet, Kur’an’ın müşahhas hali, canlı örneğidir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) canlı Kur’an’dır”


Evet; gerçek sünnet, Peygamber Efendimizin sadece giyindiklerinde değildir. O’nu kalbinde, içinde hissetmek ve O’nun buyruklarını hayatın her kademesine monte etmektir. Hayatın her anında Peygamberimizle olabilmektir. Gece farklı, gündüz farklı; işte farklı, evde farklı bir hayat değil. Her olayda O’nunla beraber olabilmek.
Bu dediklerimizin yaşanmasının yazdığımız kadar kolay olamayacağını İslam tarihinde çok rahat görmekte ve bunun ancak Resulullah (s.a.v.)’in hayatını hayatına düstur edinmiş dostlarla beraber olmakla sağlanacağını müşahede etmekteyiz. Son sözümüz, bir dua olsun: Allah bizleri Resulullah (s.a.v.)’in hayatını hayatına düstur edinmiş dostlarla beraber eylesin. Onları ve Peygamberimizi en iyi şekilde anlamayı ve yaşamayı nasip etsin…

Kayıtlı
mehmetsayin
Süper Aktif Üye
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1298



« Yanıtla #1 : 18 Haziran 2008 - 10:33 »

                             Kolaylık Dini İslam  ...


Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez…
(Bakara Suresi, 185)


Allah'ın insanlar için, yaratılışlarına en uygun olarak seçtiği din, İslam dinidir. Allah dinini insanların yaşayabilmesi için çok kolay kılmıştır. Din, insanların üzerindeki tüm külfeti, kısıtlayıcı ve sınırlayıcı, insanlara zorluk getiren ağırlıkları kaldırır. İnsanın sadece sonsuz merhametli, şefkatli, bağışlayıcı, salih kulları için herşeyi hayırla yaratan, tüm gücün sahibi olan Allah'ın kendisi için belirlediği kadere teslim olmasını, herşeyde sadece O'nun rızasını arayarak O'na yönelmesini bildirir.

Evrendeki her varlığın ve gerçekleşen her olayın sahibi olan Allah'a güvenip dayanmak ve O'nu dost edinmek, bir insanın hayatındaki tüm korkuların, endişelerin, sıkıntıların ve zorlukların da sonu demektir. Kuran ahlakını yaşayan bir insan için dinin getirdiği en önemli kolaylık ve güzelliklerden biri budur. Bunun dışında Allah, tüm emir ve hükümlerini insanların fıtratlarına en uygun şekilde bildirmiştir ve hiçbirinde bir zorluk bulunmamaktadır.

Allah, Kuran'da din ahlakının kolay olduğunu, dinine tabi olanların işlerini kolaylaştıracağını şöyle bildirir:


"Ve seni kolay olan için başarılı kılacağız." (A'la Suresi, Cool

"… O, sizleri seçmiş ve din konusunda size bir güçlük yüklememiştir, atanız İbrahim'in dini(nde olduğu gibi)..." (Hac Suresi, 78)


Peygamberimiz (sav) de, bu ayetler doğrultusunda "Din kolaylıktır." (Buhari, Iman: 29; Nesai, İman: 28; Musned, 5:69) diye buyurarak, insanları dini yaşamaya davet etmiştir.

 İnsanların dinde zorluk olarak gördükleri uygulama veya inançlar ise, dine sonradan müşrikler veya insanları dinden uzaklaştırmak isteyen inkarcılar tarafından eklenmiş ve hak dinin bir parçasıymış gibi insanlara aktarılmıştır. Bazı kimseler de, kendilerini daha takva göstermek için zor olanı yapmanın daha makbul olacağı yanılgısına kapılarak, gösterişe yönelik bir din anlayışını benimsemişlerdir. Oysa, Peygamber Efendimiz yanındaki Müslümanlara her zaman dini "kolaylaştırmayı" emretmiştir. O halde salih Müslümanlar bu emre itaat etmeli ve insanlara kolay olanı zor göstermenin vebalini yüklenmemelidirler. Peygamber Efendimiz (sav)'in bu konuyla ilgili bir hadisi şöyledir:

"Kolaylaştırın, güçleştirmeyin. Müjdeleyin, nefret ettirmeyin. Birbirinizle iyi geçinin, ihtilafa düşmeyin." (Hz. Said ibni Ebu Berde r.a.) (Ramuz El-Hadis 2. Cilt, s. 510)
 [/size] [/size]
Geniş bilgi için tıklayın

http://www.harunyahya.org/imani/kolaylik.html
« Son Düzenleme: 18 Haziran 2008 - 10:38 Gönderen: mehmetsayin » Kayıtlı

Dostlukların kurulması zor Kalplerin kırılması kolay
M. Sayın

Toplumsal hayatta en yararlı erdem hoşgörüdür. Dale Carnegie

İnsanların renkleri ayrı olsada göz yaşları aynıdır
Sayfa: [1]   Yukarı git
 
Gitmek istediğiniz yer: