Daha önce yazmış olduğum Beden eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) Özel Yetenek Sınavlarında başarılı olmak için nasıl hazırlamalıyız içerikli yazım dolayısıyla e-postama gelen soruları sizlerle paylaşmak istiyorum. Aynı konuda benzer yazıyı geçen yılda yayınladım bir çok arkadaş faydalı olduğunu belitti bu yılda yayınlamamızda fayda görüyorum.
1. Sınava müracaat için gerekli şartlar nelerdir?
Beden eğitimi ve Spor Yüksekokullarına başvuracak adaylardan milli sporcular (GSGM tarafından yayınlanan “Milli Sporcu Belgesi verilmesi hakkındaki yönetmeli?e” uygun Millilik Belgesine sahip adaylar) 2008 ÖSS puan türlerinden birinden en az 145 puan, liselerin Spor alanı/kol ve diğer alanlardan mezun adaylar ise en az 165 puan almış olmaları gerekir.
2. Sınavlarda torpil var mış
Son yıllarda çok ?effaf bir ortamda yapılmaktadır. Ancak sınav sisteminden kaynaklanan branı puanı bir nevi sınav? değerlendiren öğretmenlerin inisiyatifindedir bu kullanmış olduğu inisiyatif sonucunda verilen puan bazı çevrelerce torpil olarak aksettirilse de bunun torpil olduğunu düşünmek haksızlık olur.
3. Ben futbol oynuyorum yetenek sınavlarında ne kadar başarılı olabilirim?
Konya ve çevresi illerden birçok sporcu bu sınavlara katılmakta bunların birçoğu da futbol branıından katılmaktadır. Siz yeteneklerinizi sınavda çok daha iyi yansıtmal?sınız.
4. Sınavda branıların kontenjanı var mış
Futbol, voleybol, atletizm, hentbol, tekvando, güreş, tenis vs. branıların illa şu kadar kişi alınacak diye bir şart yoktur. Etaplardan toplanan puan sıralamaya konur yüksek puan alanlar kazanırlar.
5. Bu sınavların en önemli etab? hangisidir?
Her etabın kendine göre önemi vardır. Ancak en yüksek puan branı etabından verilmektedir. Koşu ve koordinasyon etab? da çok önemlidir.
6. Sınavlara hangi branıtan girersem daha avantajlıyım?
En yetenekli olduğun spor branıından girmelisin
7. Koordinasyon testine nasıl hazırlanmalıyım?
Konya merkezde para karışlığında; Selçuk Üniversitesi(Kampüste), Gençlik Spor ?l Müdürlü?ünde (stadyumun altında) ve özel hazırlayıc? kurslar mevcuttur. Bozkır’da belediye veya Halk eğitim Müdürlüğü marifetiyle koordinasyon düzene?i sınavdaki şekilde yapılmak şartıyla ilçemize kurulabilir maliyeti yüksek değildir.
Bu etabın hareketlerini ayrı ayrı çalışıp kurs yerinde seri bir şekilde yapmak için meleke kazanmak gerekmektedir. Özellikle karış duvardaki sayaçta basketbol topuyla numarayı be?e kadar yazdırmakta zorlanmaktadırlar. Bunun için bir basketbol topu alıp boş zamanınızda bir duvara geçerek z?platmal?sınız.
Koordinasyon düzeneğinde bir sabah birde akşam günde iki defa çalışmak faydal?dır en azından günde bir defa çalışmal?sınız.
8. ÖSS puanım yüksek sınava girmek istiyorum ama herhangi bir branıta elit spor yapmıyorum hangi branıtan girmeliyim?
En yatkın olduğun branıtan veya bulundu?un yerden daha rahat hazırlana bildiğin branıtan katılmal?sın. Koşu çalışmalarında 100m, 200m, 400m, 800m 1500m, 3000m veya atma atlama branılarından birinde yeteneğin yeteri kadar varsa atletizmden girmende fayda vardır. Çünkü yaptığın hazırlıklar aynı zamanda branı içinde faydal?dır.
Atletizm branı? seçen öğrenciler birde bu branıın dalını;100m, 200m, 400m, 800m 1500m, 3000m, gülle, disk, cirit, çekiç atma, uzun atlama, üç adım atlama ve yüksek atlama gibi dalı seçmelidir. Bu dalı seçerken çok hassas davranmal?dırlar sınav K?lavuzunda da belirtildi?i gibi branı puanı içinde bu dalın puanı önemlidir. Yaptığınız derece ve Türkiye rekoru kıyaslanarak hesaplanmaktadır.
Atletizm Federasyonunun web sayfasına girerek Türkiye rekorlarını indirip kendi yaptığınız derecelerle kıyaslayıp en avantajlı olacağınız dalı seçmelisiniz.
9. Bir bayan olarak bu sınavlara girmek istiyorum. Sınavlarda bayanların kazanma ?ansı erkeklere göre nasıldır?
Sınavlarda bayanların kontenjanı önceden belirlenmektedir. Herhangi bir dezavantaj? yoktur aksine avantajl?dırlar. Çünkü katılım erkeklere göre azdır. Bir önemli hususta Konya ve civarı sınav yapılan okullarda bayan öğrencilerinin yetenek seviyeleri çok düşüktür biraz yetenekli ve s?k? bir programla hazırlanan kızların rahatlıkla kazanacağını düğünüyorum.
10. Sınav günü hangi besinlere ağırlık vermeliyim?
Sınav günü ve öncesi kalorisi yüksek s?v? besinler ve tatlı içerikli beslenmelidir. Mevsimin yaz olması sebebiyle s?v? tüketimi yeterince yapılmal?dır.
Sınavdan öncesi antrenmanların yoğun olarak yapıldığı günlerde yemek yendikten iki saat sonra antrenman yapıla bilir. Antrenmandan bir saat sonra da ancak yemek yene bilir.
11. Koşu etabında eleme var mış
Koşu etabında herhangi bir eleme yoktur fakat alınacak puan çok önemlidir. Bu puan genel puana katkısı ciddi oranda olduğundan önemlidir.
Önceki yıllarda koşu baraj olarak alınıp belirli bir sürenin altında yarış? kazananlar yola devem diğer adaylar eleniyordu. Bu uygulamanın çok keskin olması öğrencinin bir ?ansı daha olmaması gerçekten biraz hoş değildi şu an uygulanan sınavda kötü bir derece yapsa telafi etme fırsatı bulunmaktadır. Bu açıdan bu uygulama daha iyidir.
12. Kayıtlar ne zaman yapılacak?
Selçuk Üniversitesi sınav takvimi:
Ön kayıt: 11-22 Ağustos 2008
Sınav: 27 Ağustos 2 Eylül 2008
Kesin kayıt: 8–12 Eylül 2008
Yedek Kayıt: 15–16 Eylül 2008 arasında yapılacaktır.
Danı?ma Telefonu: 0. 332 241 16 06
13. Selçuk Üniversitesinin sınıf kontenjanları kaç kişidir?
S.Ü. Öğretmenlik: 16 Bayan, 24 erkek, 10 milli sporcu ve toplam:50 kişi
S.Ü. Antrenörlük: 11 Bayan, 21 erkek, 8 milli sporcu ve toplam:40 kişi
S.Ü. Öğretmenlik ikinci öğretim: 9 Bayan, 15 erkek, 6 milli sporcu ve toplam:30 kişi
S.Ü. Spor Yöneticiliği: 11 Bayan, 21 erkek, 8 milli sporcu ve toplam:40 kişi
S.Ü. Spor Yönet. İkinci Öğretim: 9 Bayan, 15 erkek, 6 milli sporcu ve toplam:30 kişi
Sonuç olarak; Sınav müracaatları başlar başlamaz müracaatlarınızı yaptır?p çalışmaları da k?lavuzun belirtti?i şekilde yapmaya yönelik olmal?dır. Her şeyde olduğu gibi hiçbir i?imizi son güne bırakmamalıyız, antrenmanlar belirli bir program dâhilinde; ne az nede ağırı olmamalı normal seviyede devam edilmelidir.
Sınav sonucunda yedek listede ismi bulunan hemşerilerimiz muhakkak belirtilen tarihte ve yerde kayıt için hazır bulunmal?dır bu sınavlarda yedekte bulunan öğrencilerin hemen hemen hepsi kayıt yaptırabilmektedir.
muammertunahan@hotmail.comNot: Bu yazı Bozkır Postası Gazetesi ve
http://www.bozkirpostasi.com.tr den alınmıştır
http://www.bozkirpostasi.com.tr/index.php?page=kose&id=4&xid=237