bozkir.net Bozkir Forum Arsivi 14 Nisan 2025 - 10:51 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:
Mesaj yazmaya başlamadan önce Forum Kurallarını Okuyunuz.
 
 
Sayfa: [1]   Aşağı git
Gönderen Konu: Domuz eti üretimi tüketiciyi endişelendiriyor  (Okunma Sayısı 8810 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
mehmetsayin
Süper Aktif Üye
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1298



« : 22 Ekim 2008 - 23:48 »




Domuz eti üretimi tüketiciyi endişelendiriyor

22 Ekim 2008 Çarşamba : 16:30
Dinen yasak olmasına, yemek kültürümüze aykırı bulunmasına rağmen neden domuz cazip bir konu? Tüketicinin domuz üretiminin nerede kullanıldı?ını bilmek hakkı...
 
 
 
Gaziosmanpa?a Hacımaslı köyü domuz çiftliği'nin suları ve katı atşkları 300 metre mesafedeki Sazlıdere Baraj?na akıyor. Baraj on milyon kişinin su ihtiyacını karışlıyor. Çiftlikte 5 bin domuz var.

Türkiye'deki domuz çiftliklerinde iyillik 3 milyon kg. civarında et üretiliyor. Bu rakam neredeyse kırmızı et üretiminin yar?s?. Üretilen domuzlar otellere, yemek fabrikalarına ve marketlere 'kıyma' şeklinde satılıyor. Domuz etini Salam, sosis olarak da piyasaya sürmek en sık kullanılan yöntem.

NEDEN DOMUZ ÜRET?Mı BU KADAR CAZ?P?

 

'Dinen yasak olmasına, Türk yemek kültürüne aykırı bulunmasına rağmen neden domuz cazip bir konu?'

Çünkü domuz yetistiriciligi kârlı bir i?. Domuz üretken bir hayvan. Cinslerine ve yaşına göre yılda bir, iki, bazen de üç kez ve her batında 15-20'ye kadar varan yavru dünyaya getirebiliyor. Bir domuz yılda iki kez dogum yapsa, her batından 10 yavru ya?asa, 20 sene yaşayan bir domuzun 400 yavrusu oluyor. Ve dahası yeni do?mu? bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya kadar çıkabiliyor.

Normal şartlarda evcil bir domuzun yüzde 30'u ya? olarak ayrılabilmekte iken bu rakam bazen yüzde 50'yi bulabiliyor.Yani 150 kg'lik bir domuzdan 75 kiloluk ya? elde edilebiliyor. Bu da dana yada koyuna göre tercih edilmesinde önemli bir etken.

Beslenmesi kolay, cam dığında -leş dahil- her şeyi yiyebiliyor. Her domuz da ortalama 80-100 kiloya ulaşt? zaman kesiliyor. Kaba bir hesapla sadece bu çiftlikten yılda yaklaşık 1 milyon kg. et çıkıyor.

Bu etlerin hangi kanalla, nerelere satıldığı meçhul. Di?er çiftlikler de göz önüne alındığında Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kg domuz etinin piyasaya değişik yollarla sürüldüğü ortaya çıkıyor.
Türkiye'deki toplam kırmızı et tüketiminin de 6 milyon kg. olduğu göz önüne alınırsa tablonun vahameti daha da netleşiyor. Kilosu 1 ile 3.5 milyon lira arasında satılan bu domuz etlerinin ag?rlıklı olarak kıyma, sucuk, salam ve sosis olarak satıldığı dile getiriliyor. Çiftlik çal?sanlarından ?smail Türk'ün verdigi bilgiye göre kesilen etler toplu olarak büyük otellere, yemek fabrikalarına kıyma ve sosis gibi ürünler olarak satılıyor.

Domuz konusunda herkes topu başkasına atıyor. Bu noktada tüketicinin yapması gereken şeyi Çevre Sağlık Il Müdürlüğü gıda ve Çevre Kontrol şubesi Müdürü ?rfan Yılmaz özetliyor; - Piyasadaki etleri denetlemek mümkün olmuyor."


Türkiye’de Domuz Çiftlikleri, Kesimhaneleri ve Kullanma Yerleri

G?MDES derneğinin araştırmasına göre, Bugün ülkemizde ne acıdır ki 80’nin üzerinde domuz çiftliği faaliyet göstermekte. Ülke coğrafyasında da??lımı ise şöyle: Eskişehir, Çorum, Kastamonu, Manisa, Isparta, Kayseri, Mersin, Bilecik, Erzincan, Adana, Denizli, Bursa (Karacabey,Ertu?rul köy, Hançerli Köy, Ç?narlı Köy) Burdur, Gökçeada, İzmir (Menemen, K?s?klı Köyü) Balıkesir, Afyon (Emirda?), Kütahya, İstanbul (Arnavutköy, Ayaza?a, Ac?ma?lı köyü, Habibler, Kemerburgaz, Beykoz, Terkos, Cendere, Halkalı, Polonezköy, Zeytinburnu, Çorlu) vs.

YILDA 1 mıLYON DOMUZ KES?L?YOR

Bu çiftliklerde yılda 1 milyonun üzerinde domuz, kesimhanelere gitmektedir. Kesimhanelere gelince,bir çoğu sucuk,salam, sosis imalat hanelerinin bünyesinde bulunmakta bir k?sm? kaçak kesimhanelerde, çok azı da Belediyelerin kontrolunda olan kesimhanelerde kesiliyor. İstanbul’da Sütlüce Belediyesinin kesim hanesi en meşhurlarındandır.

Tüketici Hakları ve Din Özgürlü?ü Aç?sından Önemli Bir Sorun

Kesimhanelerde kesilen domuzlar daha sonra nerelere gidiyor? Etler ve ya?lar sucuk, salam, sosis fabrikalarına,otellere, tatil köylerine, büyük, küçük marketlere, büfelere, iç ya?ları sabun fabrikalarına, ilaç fabrikalarına, kozmetik imalatına, bazı margarincilere; k?llar fırça imalatçılarına; i?kembe, ba??rsak, ci?er gibi sakadatları kozmetik ve ilaç sanayiine, göz ve bazı iç organları hastahanelere; bazı artıklar yem sanayiine; deriler dericilere dağıtılmaktadır.

İşte böyle yılda 1 milyondan fazla kesimi yapılan domuzun her eczası hayatımızın çeşitli kademesinde farkına varmadan, bilgimizin dığında karışmıza çıkabilecek durumdadır. Ve bunu kontrol edecek, müslüman halka bildierecek hiçbir resmi ve sivil merci bulunmamaktadır. Sucuk, salam, sosis ürünlerinde etiketlerinde kullanılan katkı ve yardımcı maddelerin hangi hayvan cinsine ait olduğu yazılması kanuni bir zorunluluk olmasına rağmen, etiketleride bu bilgileri bulmak mümkün olmamakta. Hatta sosisler etiketsiz bile satılabilmektedir.

Sosis, salam, sucuk imalathanelerine gelince; bunu kontrol etmek hemen hemen hiç mümkün değildir. Çünkü bunu aleni yapan çok az firma var. Çoşu bu işi bile bile ve gizli yapıyor.

DOMUZ ÜRETEN ?MALATHANELER

?i?li’de Foti-Onur-Fomar
Ayaza?a’da Çerkezo-Sifko imalathaneleri
Ayaza?a’da Adela
Gourmet
Arnavutköy yakınlarında Karlıbayır mevkiinde Marmara salam imalathanesi
Pepço, ?ütte, Artem, ?deal, Özarzum imalathaneleri
Bu imalathaneler gibi ülkemizde 100’ün üzerinde imalathane var. Bu imalathanelerde markalı, markasız, etiketli, etiketsiz, domuz eti ve ya?? katılmış çeşitli salam, sosis, sucuk ve jambon üretilmekte ve maalesef bunlar müslüman halka yedirilmektedir. Sadece İstanbul’a günlük giren domuz eti miktar 30-40 ton civarındadır. Bu etlerden yapılan ürünleri gayri müslümler değil, bilerek veya bilmeyerek müslüman inancına sahip vatandaşlar tüketmektedir.

“Türkiye’de Domuz Gerçe?i” Kitabının yazarı Re?it Haylamaz'ın bir imalathanede karışla?t? Şişli Belediyesine mensub görevlilerle yaptığı bir söyleşide şu ifadelere yer veriliyor:

Yazar -Nasıl buldunuz?

Görevli-Sağlık açısından gerekli şartları yerine getirmişler.

Yazar -Üretimde domuz kullanılmasına ne diyorsunuz?

Görevli-O mesele bizi ilgilendirmiyor. Görevimizin dığında.

Hayır efendim, müslüman tebanın reyleri ile i?başına gelen belediyelerin ve onların görevlilerinin domuz katılmış sucuk, salam, sosis, jambon üretimi yaparak, etiketinde dahi belirtmeye lüzüm görmeden, müslüman tabaaya haberi olamadan yedirmeye kalkma olayı, mutlaka görevinin içinde olmal?dır. Bütün dünyada böyledir. İnsanları alenen ve sürekli olarak aldatma ne zamandan beri görev dışı kabul ediliyor?

İslam inançları kesinlikle domuz eti tüketimini yasaklıyor. Bu sebeple Halkının çoğunluşu Müslüman olan bir ülkede tüketicinin inançlarına aykırı bir tüketim mamülünün bilgisi dığında satılmaması gerekiyor. Tüketici soruyor; Türkiye'de her yıl kesilen 1 Milyon domuz nerede kullanılıyor?

timeturk.com

 
 
Kayıtlı

Dostlukların kurulması zor Kalplerin kırılması kolay
M. Sayın

Toplumsal hayatta en yararlı erdem hoşgörüdür. Dale Carnegie

İnsanların renkleri ayrı olsada göz yaşları aynıdır
Sayfa: [1]   Yukarı git
 
Gitmek istediğiniz yer: