
İnsan gözü, beyne saniyede 10 milyon bit veri işleme yeteneğine sahip. Uzmanlara göre sinir hücreleri, üniversiteler arasında kullanılan ethernet ağı hızında veri gönderebiliyor.
University of Pennsylvania araştırmacıları denek domuzların retinalarına electrodlar yerleştirdi. Deneyde retinalara çeşitli imajlar gönderildi ve her görüntüde retina hücrelerindeki değişim kaldedildi. Retina gözün içinde hassas bir katman, göze giren ışığı alıyor ve bilgileri optik sinirlere aktarıyor ve optik sinirler de veriyi beynin görme bölümüne iletiyor. Domuzlarda tüm bu veri aktarım işlemleri araştırmacıların hesaplarına göre, saniyede 875 kilobit’lik bir hızda gelişiyor.
Bilim insanlarının tahminlerine göre, insanda aynı veri iletimi 10 kat hızlı gerçekleşiyor. Özetle insanın görme yeteneği saniyede 8.75 megabit’lik bir hızda işliyor. Araştırmayı yürüten Vijay Balasubramanian, insanın potansiyelinin aslında saniyede 10 megabit’in üzerinde olduğunu, eldeki verilerin en tutucu tahminleri yansıttığını belirtiyor.
SİNİR SİSTEMİ ENERJİ TASARUFU YAPIYOR
Her bir nöron kendi üstüne düşen görevi 1 milisaniyede yerine getiriyor. Ancak Balasubramanian, insan vücudunun enerji tasarrufu yapmak için hızı kasıtlı olarak düşürdüğünü belirtiyor; “Sinir sistemi gerektiğinde çok daha hızlı veri aktarımı yapabilir, ancak enerjiyi korumak için biraz ağırdan alıyor. Buna karşın biz insanlar yine de oldukça hızlı görüyoruz.”
İnsan beyninin kütlesi tüm insan vücudunun sadece yüzde 2’si, ancak beyin çalışırken vücuttaki enerjinin yüzde 20’sini kullanıyor. Özellikle sinir yolları yüksek enerji tüketimine sahip, dolayısıyla insan çok daha hızlı görmek isteseydi bunu başarırdı, ancak daha çok enerji tükettiği için yorulurdu. İnsanın her bir retina hücresi saniyede 13 bit veri işlem kapasitesiyle çalışıyor, bu şekilde dahi insan hareket eden nesneleri görebiliyor. Örneğin, bir avlanma veya düşmandan kaçma durumu olursa, hareket eden nesneleri yakalamanın önemi artacağından göz veriyi daha hızlı işleyebiliyor.
Kaynak: NTVMSNBC