mehmetsayin
|
 |
« Yanıtla #5 : 05 Kasım 2007 - 14:04 » |
|
ŞALGA'NIN FAYDALARI
Şalga Curiciferae familyasından Brassica cinsine ait bir bitkidir. Kökü ve yaprakları için ekilir.Bileşiminde kalsiyum ve demir gibi madensel maddeler ile A,C ve B grubu vitaminleri bulunur.Şalgam suyu yapımında maya olarak genellikle ekşi hamur kullanılır.Şalgam suyu kırmızı renkli,bulanık,ekşi lezzetli ve fermantasyon ürünü bir içecektir. Şalgam Suyunun Faydaları: Vitamin ve mineral miktarları yüksek olan bu hammaddelerden yapılan şalgam suyunun insan sağlığı için şüphesiz pek çok faydaları vardır. – İştahı açar, – Laktik asit içerir, sindirimi kolaylaştırır. – B grubu vitaminleri içerir, sinirleri yatıştırır. – Mide ve karaciğere faydalıdır, – Kalsiyum,potasyum ve demir içerir,kemik ve dişleri kuvvetlendirir. – Afrodizyak özelliği vardır. – 100 gramında 20 kalori olan şalgam,A–B–C vitamini içerir.Kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır. – Vücuttaki toksinleri atmak, kolesterolden uzaklaşmak, stresten kurtulmak için bolca yenip, suyu içilir. – İdrar söktürücü, romatizma, nikris ağrılarına, mafsal şişliklerine, böbrek kumu ve taşının düşmesine, apse, dolama, kan çıbanı, donma, ergenlik sivilceleri,egzama,göğsü yumuşatıcı, akciğer ve bronşları temizler,boğaz iltihabına,pekliğe,şeker hastalarına verilir. – Toksinleri atmaya yarayan,sütasidi,fosfor,kalsiyum,potasyum, stresi önleyip sinirleri yatıştır. – Şeker ve vitamin yönünden çok zengin olan şalgam arsenik, kalsiyum ve madeni tuzlar içerir.Kansızlık için ideal bir ilaç olup,yaprakları da kökü gibi kalsiyum demir,bakır ve iyot içerir. – Vücutta şişliklerin üstüne konduğu gibi, el ve ayağı donanlara haşlanıp lapası sürülür. – Haşlanan suyu ile saçlar yıkandığında beyazlaşmayı önler. – Kökünün haşlanıp içilmesi sindirim güçlüğünü giderir. Nikris hastalığına iyi gelir. – Akciğer ve bronşları temizleyen şalgam, pekliği giderdiği gibi bazı cilt hastalıklarında da merhem gibi kullanılır. – Yaşlıların ayak üşümelerini gidermek için; kalın, etlice soyulmuş,2 şalgam kabuğu, 1 çay bardağı ısırgan otu ile 1 litre suda haşlanıp haftada 2 gün ayaklar bu suyla yıkanır
|