bozkir.net Bozkir Forum Arsivi 23 Nisan 2025 - 09:02 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:
Mesaj yazmaya başlamadan önce Forum Kurallarını Okuyunuz.

Sayfa: [1]   Aşağı git
Gönderen Konu: Namaz Ve Insan..  (Okunma Sayısı 7794 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
osman_sel
Aktif Üye
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : 17 Kasım 2007 - 09:40 »

Namazin dis görünüsü bir takim sekiller ve zikirden ibaret ise de, içerigi ve gerçek mahiyeti, Yüce YARATICIYA dua etmek, O'nunla konusmak, O'na yakinlasmak ve O'nun büyüklügünü anlamaktir. Bu özelliginden dolayi, yani Yüce YARATICI ile teklifsiz, aracisiz bulusma ve konusma anlamina gelisinden dolayi, namaz  ilahi bir lutuftur.

Namaza tekbir ile baslayan  mümin, kendisini ALLAHA teslim etmis ve "ALLAH en büyüktür" diyerek O'nun yüceligi ve azameti karsisinda kul olmanin zevkini yasamaya baslamistir. Artik ALLAh ile kul arasinda perde kalkmis diyalog ve konusma baslamistir.

Kovulmus olan seytanin serrinden ALLAH'a siginirim " diyerek söze baslayan mümin, kendisini yaraticisinin himayesine birakmistir. Daha sonra " RAHMAN ve RAHIM olan ALLAH'in adiyla baslarim" sözleriyle konusmasini sürdüren mümin, bütün alemlerin RABBINI övmeye ve yüceltmeye devam etmektedir.

Konusma alabildigine genislemeye, derinlesmeye ve alabildigince öteler ötesine dogru uzanmaya baslar. Müminin en fazla etkilendigi ve huzur buldugu konusmanin dua ve yakaris metni sudur: " O RAHMandir ve RAHIMdir. Ceza gününün malikidir. RABBIMIZ ancak sana kulluk eder ve yanliz senden medet umariz. Bize dogru yolu göster. Kendisine lutuf ve kereminde bulundugun kimselerin yoluna ulastir, gazabina ugramislarin ve sapmisalrin yoluna degil...

Namaz kilan kimse bu söylesini kainatin ve bütün varlilarin yaraticisi ile yapmaktadir. ALLAH TEALA öyle merhamet sahibi ve öylesine kendine yönelen kulunu sever ki, onu asla kapisindan bos çevirmez, asla ona ilgisiz kalmaz, asla onun konusmasini ve söylesisini cevapsiz birakmaz, bilakis onun yalvarisini, naz ve niyazini bagislama, rahmet ve ihsanla ödüllendirir. Nitekim H.z. PEYGAMBER (s.a.s) "ALLAH TELA namazi kendimle kulum arasinda ikiye ayirdim. Yarisini benim için, diger yarisi da kulum içindir. Kuluma istedigi sey verilecektir buyurdu" der.

"Kul elhamdülillahi Rabbil alemin" dediginde "ALLAH TEALA kulum bana hamd etti" der. Kul "er-rahmanirrahim" dediginde ALLAH TEALA "kulum beni övdü" der. Kul "maliki yevmiddin" dediginde ALLAH TEALA " kulum beni yüceltti" der. Kul " iyya kenagbudü ve iyya kenestain" dedinde ALLAH TEALA " bu benimle kulum arasinda bir sözlesmedir, kuluma istedigi verilecektir" der. Kul " ihdinessiratel mustakim siratellezine en amte aleyhim gayrul magdubi aleyhim veladdallin " dediginde ALLAHA TEALA " bütün bu istekler kulumundur. Kuluma istedigi seyler verilecektir" buyurur..

Kul Fatiha-i Serifi okuyarak ALLAH teala ile konusmasini tamamlar ve diger surelerle söylesisine devam eder.

Kul  " Öyle ise azim olan RABBINin adini tesbih et " emrine boyun egerek rukuda " subhane Rabbiye'l- Azim" diyerek ALLAH TEALA'yi yüce sifatlarla anar. " Ulu RABBINin adini tesbih et" buyruguna uyarak "subhane Rabbiye'l ala" sözleriyle son derece tevazu ve teslimiyetini göstererk ALLAH TEALA ile konusmasini sürdürür ve kuluktaki en son zirveye çikmanin gayretinde olur. Namazin yüceligi bu noktada odaklasir. Kul konusur, dua eder, yalvarir, ister... ALLAH TEALA' da kuluna icabet eder... Böylece yüce makam, kabul buyurark kulu sevindirir, rahmetiyle ve bagislamasiyla muamele eder... Günde 5 kez gerçeklesen bu söylesi neticesinde kul, nefsini terbiye etmeye çalisir ve her söyleside miracini sürdürür ve ALLAHA olan yaklasmasini tamamlar..

Efendimiz "Namaz Müminin miracidir" buyuruyor... Bu kadar kutsal olan bir vazife ise bize çok zor geliyor.. Belkide hayatimiz boyunca aklimiza gelmeyen seyler namaz esnasinda geliyor.. Efendimiz " En büyük hirsizliklik namazdadir buyuruyor.Ashab soruyor YA RESUL namazdan nasil hirsizlik olur.. Efendimizde Namazi husu içinde kilmamak secde ve rukuyu tam yapmamaktir " diyor

EFENDIMIZ bir hadislerinde "Kisi ile sirk arasinda yanliz namazi terk etmek vardir" buyuruyor. Hadiste RESULULLAHIN açikça belirttigi gibi mümini küfür ve sirkten uzaklastiran amel namazdir.Müminlerle inkarcilari birbirinden ayiran temel faktör de namazdir...HAK TEALA Yasin Suresi 22. ayeti kerimesinde " Bana ne oluyor ki beni yaradana ibadet etmiyecekmisim" buyuruyor... Ayette de belirtildigi gibi Insan olarak yaratilmanin temel sarti ALLAHA ibadet ve buda en güzel namazla oluyor...

Hem baska varmidir acaba insanoglu üzerine borç kilinan bir sey onu ahirette cehennem azabindan korusun, cennette mevkisini yükseltsin, kisiyi HAK TEALAYA yaklastirsin...

RABBIM insALLAH ona tam manasiyla ibadet edenlerden, namazi kendine borç bilenlerden, Miracimizi hergün gerektigi gibi yerine getirrenlerden eylesin (AMIN...)
gurbet
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : 18 Kasım 2007 - 01:44 »

Alıntı sahibi: "osman_sel"
RABBIM insALLAH ona tam manasiyla ibadet edenlerden, namazi kendine borç bilenlerden, Miracimizi hergün gerektigi gibi yerine getirrenlerden eylesin (AMIN...)

amin amin

paylasimin icin Allah razi olsun osman abi
menzilli
Süper Aktif Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : 18 Kasım 2007 - 09:38 »

Alıntı sahibi: "gurbet"
Alıntı sahibi: "osman_sel"

amin amin

paylasimin icin Allah razi olsun osman abi

namaz..namaz..namaz..

BİR SEVDAM VAR..ONUN İÇİN BURDAYIM...
acizkul
Yeni Başlayan
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : 18 Kasım 2007 - 14:31 »

namz hakkıyla yapmak istediğim
ama yapamadığım
namaz gözyaşı döküpte yapamadığım
insanlar kıldıkça  içimin gittiği ama yapamadığım
o kadar çok istiyorum  ama
yapamıyorum iyş menzilli  kardeşim
sayesinde namazı hakkıyla kılacağım....
osman_sel
Aktif Üye
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : 19 Kasım 2007 - 09:40 »

Alıntı sahibi: "acizkul"
namz hakkıyla yapmak istediğim
ama yapamadığım
namaz gözyaşı döküpte yapamadığım
insanlar kıldıkça  içimin gittiği ama yapamadığım
o kadar çok istiyorum  ama
yapamıyorum iyş menzilli  kardeşim
sayesinde namazı hakkıyla kılacağım....

İnşallah kardeş...
mehmetsayin
Süper Aktif Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : 21 Kasım 2007 - 23:48 »

Müslüman, namaz kılarken günahları başı üzerine konur. Her secde ettiğinde başından dökülür. Namazı bitirince hiç bir günahı kalmaz.) [Taberani]
(Mümin, Allah rızâsı için namaz kılınca, ağaçtan yaprakların döküldüğü gibi, günahları dökülür.) [İ.Ahmed]
(Her namaz vakti gelince, melekler, "Ey insanlar, günahlarınız sebebiyle hâsıl olan ateşi namaz kılarak söndürün" derler.) [Taberani]

Dostlukların kurulması zor Kalplerin kırılması kolay
M. Sayın

Toplumsal hayatta en yararlı erdem hoşgörüdür. Dale Carnegie

İnsanların renkleri ayrı olsada göz yaşları aynıdır
EFECE
Yeni Başlayan
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #6 : 22 Kasım 2007 - 09:27 »

bende başlamayı çok istiyorum ama bir türlü başlayamıyorum
mehmetsayin
Süper Aktif Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #7 : 22 Kasım 2007 - 09:59 »

Alıntı sahibi: "EFECE"
bende başlamayı çok istiyorum ama bir türlü başlayamıyorum

dostum bir an önce başlamanı tavsiye ederim 40 gün devam et arkası gelir

Allah kuranda şöyle buyurur

Bilin ki dünya hayatı ancak bir oyun, 'tutkulu bir oyalama', bir süs, kendi aranızda bir övünme mal ve çocuklarda bir 'çoğalma tutkusu'dur. Bir yağmur örneği gibi; onun bitirdiği ekin ekicilerin hoşuna gitmiştir, sonra kuruyuverir, bir de bakarsın ki sapsarı kesilmiş, sonra o, bir çer çöp oluvermiştir. Ahirette ise şiddetli bir azap; Allah'tan bir mağfiret ve bir hoşnutluk vardır. Dünya hayatı, aldanış olan bir metadan başka bir şey değildir. (Hadid Suresi, 20

Göklerin, yerin ve her ikisi arasındakilerin Rabbidir; şu halde O'na ibadet et ve O'na ibadette kararlı ol...
(Meryem Suresi, 65)

(Bunlar,) 'İçten Allah'a yönelen' her kul için 'hikmetle bakan bir iç göz' ve bir zikirdir. Ve gökten mübarek (bereket ve rahmet yüklü) su indirdik; böylece onunla bahçeler ve biçilecek taneler bitirdik.
(Kaf Suresi, 8-9)

)

M. Sayın

mehmetsayin
Süper Aktif Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #8 : 22 Kasım 2007 - 10:10 »

Kuran'da müminlerin ahlakı tarif edilirken yapılırken dünyadaki hiçbir şeyin onları Allah'ı anmaktan ve üzerlerine farz kılınan ibadetleri yerine getirmekten alıkoymadığı bildirilir:

(Öyle) Adamlar ki, ne ticaret, ne alış-veriş onları Allah'ı zikretmekten, dosdoğru namazı kılmaktan ve zekatı vermekten 'tutkuya kaptırıp alıkoymaz'; onlar, kalplerin ve gözlerin inkılaba uğrayacağı (dehşetten allak bullak olacağı) günden korkarlar. (Nur Suresi, 37)

M. Sayın

mehmetsayin
Süper Aktif Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #9 : 27 Kasım 2007 - 10:16 »

Kur'an-ı Kerim'de: "Sana vahyedilen kitabı oku!.. Namazı da dosdoğru kıl (ve kıldır) Çünkü namaz edebsizliklerden ve fahşa'dan (Şer'i şerife uymayan her türlü kötü fiilden ve amelden) alıkoyar. Allah'ı zikretmek elbette en büyük(ibadet)dir.

M. Sayın

Sayfa: [1]   Yukarı git

Gitmek istediğiniz yer: