osman_sel
Aktif Üye

|
 |
« : 17 Kasım 2007 - 09:40 » |
|
Namazin dis görünüsü bir takim sekiller ve zikirden ibaret ise de, içerigi ve gerçek mahiyeti, Yüce YARATICIYA dua etmek, O'nunla konusmak, O'na yakinlasmak ve O'nun büyüklügünü anlamaktir. Bu özelliginden dolayi, yani Yüce YARATICI ile teklifsiz, aracisiz bulusma ve konusma anlamina gelisinden dolayi, namaz ilahi bir lutuftur. Namaza tekbir ile baslayan mümin, kendisini ALLAHA teslim etmis ve "ALLAH en büyüktür" diyerek O'nun yüceligi ve azameti karsisinda kul olmanin zevkini yasamaya baslamistir. Artik ALLAh ile kul arasinda perde kalkmis diyalog ve konusma baslamistir.
Kovulmus olan seytanin serrinden ALLAH'a siginirim " diyerek söze baslayan mümin, kendisini yaraticisinin himayesine birakmistir. Daha sonra " RAHMAN ve RAHIM olan ALLAH'in adiyla baslarim" sözleriyle konusmasini sürdüren mümin, bütün alemlerin RABBINI övmeye ve yüceltmeye devam etmektedir.
Konusma alabildigine genislemeye, derinlesmeye ve alabildigince öteler ötesine dogru uzanmaya baslar. Müminin en fazla etkilendigi ve huzur buldugu konusmanin dua ve yakaris metni sudur: " O RAHMandir ve RAHIMdir. Ceza gününün malikidir. RABBIMIZ ancak sana kulluk eder ve yanliz senden medet umariz. Bize dogru yolu göster. Kendisine lutuf ve kereminde bulundugun kimselerin yoluna ulastir, gazabina ugramislarin ve sapmisalrin yoluna degil...
Namaz kilan kimse bu söylesini kainatin ve bütün varlilarin yaraticisi ile yapmaktadir. ALLAH TEALA öyle merhamet sahibi ve öylesine kendine yönelen kulunu sever ki, onu asla kapisindan bos çevirmez, asla ona ilgisiz kalmaz, asla onun konusmasini ve söylesisini cevapsiz birakmaz, bilakis onun yalvarisini, naz ve niyazini bagislama, rahmet ve ihsanla ödüllendirir. Nitekim H.z. PEYGAMBER (s.a.s) "ALLAH TELA namazi kendimle kulum arasinda ikiye ayirdim. Yarisini benim için, diger yarisi da kulum içindir. Kuluma istedigi sey verilecektir buyurdu" der.
"Kul elhamdülillahi Rabbil alemin" dediginde "ALLAH TEALA kulum bana hamd etti" der. Kul "er-rahmanirrahim" dediginde ALLAH TEALA "kulum beni övdü" der. Kul "maliki yevmiddin" dediginde ALLAH TEALA " kulum beni yüceltti" der. Kul " iyya kenagbudü ve iyya kenestain" dedinde ALLAH TEALA " bu benimle kulum arasinda bir sözlesmedir, kuluma istedigi verilecektir" der. Kul " ihdinessiratel mustakim siratellezine en amte aleyhim gayrul magdubi aleyhim veladdallin " dediginde ALLAHA TEALA " bütün bu istekler kulumundur. Kuluma istedigi seyler verilecektir" buyurur.. Kul Fatiha-i Serifi okuyarak ALLAH teala ile konusmasini tamamlar ve diger surelerle söylesisine devam eder.
Kul " Öyle ise azim olan RABBINin adini tesbih et " emrine boyun egerek rukuda " subhane Rabbiye'l- Azim" diyerek ALLAH TEALA'yi yüce sifatlarla anar. " Ulu RABBINin adini tesbih et" buyruguna uyarak "subhane Rabbiye'l ala" sözleriyle son derece tevazu ve teslimiyetini göstererk ALLAH TEALA ile konusmasini sürdürür ve kuluktaki en son zirveye çikmanin gayretinde olur. Namazin yüceligi bu noktada odaklasir. Kul konusur, dua eder, yalvarir, ister... ALLAH TEALA' da kuluna icabet eder... Böylece yüce makam, kabul buyurark kulu sevindirir, rahmetiyle ve bagislamasiyla muamele eder... Günde 5 kez gerçeklesen bu söylesi neticesinde kul, nefsini terbiye etmeye çalisir ve her söyleside miracini sürdürür ve ALLAHA olan yaklasmasini tamamlar..
Efendimiz "Namaz Müminin miracidir" buyuruyor... Bu kadar kutsal olan bir vazife ise bize çok zor geliyor.. Belkide hayatimiz boyunca aklimiza gelmeyen seyler namaz esnasinda geliyor.. Efendimiz " En büyük hirsizliklik namazdadir buyuruyor.Ashab soruyor YA RESUL namazdan nasil hirsizlik olur.. Efendimizde Namazi husu içinde kilmamak secde ve rukuyu tam yapmamaktir " diyor
EFENDIMIZ bir hadislerinde "Kisi ile sirk arasinda yanliz namazi terk etmek vardir" buyuruyor. Hadiste RESULULLAHIN açikça belirttigi gibi mümini küfür ve sirkten uzaklastiran amel namazdir.Müminlerle inkarcilari birbirinden ayiran temel faktör de namazdir...HAK TEALA Yasin Suresi 22. ayeti kerimesinde " Bana ne oluyor ki beni yaradana ibadet etmiyecekmisim" buyuruyor... Ayette de belirtildigi gibi Insan olarak yaratilmanin temel sarti ALLAHA ibadet ve buda en güzel namazla oluyor...
Hem baska varmidir acaba insanoglu üzerine borç kilinan bir sey onu ahirette cehennem azabindan korusun, cennette mevkisini yükseltsin, kisiyi HAK TEALAYA yaklastirsin...
RABBIM insALLAH ona tam manasiyla ibadet edenlerden, namazi kendine borç bilenlerden, Miracimizi hergün gerektigi gibi yerine getirrenlerden eylesin (AMIN...)
|