bozkir.net Bozkir Forum Arsivi 25 Nisan 2025 - 13:39 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:
Mesaj yazmaya başlamadan önce Forum Kurallarını Okuyunuz.
 
 
Sayfa: [1]   Aşağı git
Gönderen Konu: tarım meslek liseleri kapatılmamalıdır..  (Okunma Sayısı 3901 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yasura
Yeni Başlayan
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 17


« : 20 Kasım 2007 - 00:39 »

DOÇ.DR.ALİ KAYGISIZ Türkiye ziraat ülkesidir. Tarım kesimi, toplumun ve ekonominin en önemli sektörü olma özelliğini korumaktadır. Ziraatla uğraşan nüfusun % oranı yüksektir. Tarım sahasında nüfusun fazla olması  
Milli toplum kalkınmasının temel meselesi olarak ortaya çıkmaktadır. Konuya bu açıdan bakılınca; tarım kesimi nüfusun eğitilmesi toplum kalkınmasının temel davalarından biri olarak kendini ön planda göstermektedir. Aslında ziraat; öğrenilmesi güç, çok yönlü bir meslek olduğundan, köklü, teorik ve pratik bilgiyi gerektirmektedir. Başka bir ifadeyle, çiftçilikte yeniliklerin benimsenmesi belli bir eğitim ve öğretim düzeyinin alınmış olmasına bağlıdır.

Dünyanın bir çok modern ülkesinde, çiftçilik sahasında ortaya çıkan hızlı teknolojik gelişmeler esasında, yeni pratiklerin benimsenmesiyle ilgilidir. Bu bakımdan, çiftçinin değiştirilmesi ve aydınlatılması "Tarımsal Eğitim ve Öğretimin" esas meselesi olmaktadır. Çünkü, toplumsal gelişmenin hareket noktası üretimdir. Üretimde başarı kişisel yeteneği gerektirdiğinden, ekonomik başarılarda eğitim ve öğretimin önemli rolü bulunmaktadır.

Serbest rekabet esasına dayanan günümüz ekonomik faaliyetlerinde, tarımsal üretimi diğer sektörler düzeyine ulaştırmak, verimi artırmak, milli iaşeyi temin etmek, beslenme ekonomisine yaraşır bir uğraşı sağlayabilmek için; tarım sahasında mesleki eğitim ve öğretime gerekli önemin verilmesi zorunludur. Bu zorunluluk, Anayasa ve ilgili yasaların amir hükümleriyle kuvvet kazanmıştır. Çünkü, Anayasa, ilgili diğer yasalar ve yönetmeliklerde, eğitim ve öğretim konusunda çözüm getirici, çağdaşlaşmayı temin edici ve emredici hükümler vardır.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının kuruluş ve görevleri hakkındaki 441 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamenin; 11. maddesi (f) bendi gereğince Tarım Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü bünyesinde toplanmıştır.

Tarım Bakanlığına bağlı Ziraat Meslek Lisesi, Veteriner Sağlık Meslek Lisesi, Ev Ekonomisi Meslek Lisesi ve Laborant Meslek Liselerinin yeniden yapılandırılması ve reorganizasyon çalışmaları çerçevesinde tüm okullar Tarım Meslek Lisesi adı altında toplanarak branş ve bölüm ihdasına gidilmiştir. Üç okulda makine bölümü, iki okulda genel ziraat, altı okulda veteriner sağlık, bir okulumuzda gıda kontrol ve analizleri, bir okulda gıda teknolojisi, bir okulda peyzaj ve bir okulda da su ürünleri bölümleri oluşturularak Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu onayından geçirilmiştir.

Tarım Meslek Liselerinin toplam öğretim ve eğitim kapasiteleri 3.240 öğrenci olmasına karşın halen öğrenim gören öğrenci sayısı 2.181' dir. Bu duruma göre; Tarım Meslek Liselerinde yaklaşık olarak %70 kapasite kullanılmaktadır. %30 oranında daha fazla öğrenci okutma imkanı bulunmaktadır.

2003-2004 eğitim-öğretim yılından itibaren tüm liselerin kademeli olarak 4 yıla çıkarılmasına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığının kararı okullara tebliğ edilerek gerekli çalışmaları sağlayacak komisyonların kurulması istenmiştir.

Eğitim ve öğretimde verimliliği sağlamak üzere çeşitli genelge ve yönergeler hazırlanarak okullara gönderilmiştir.

2004-2005 eğitim-öğretim yılında Tarım Bakanlığına bağlı okullarda okutulacak öğrenci kontenjanı tespit edilerek Milli Eğitim Bakanlığına gönderilmiştir.

Ülkemiz genelinde Bakanlığımıza bağlı olarak faaliyet gösteren 19 Tarım Meslek Lisesi mezunlarına kamu dışında da istihdam yaratılabilmesi ve özel sektörün ihtiyaçlarına da cevap verebilecek nitelikli ara elamanının yetiştirilebilmesi için okulların müfredat programları yeniden gözden geçirilmiştir.

Bu okullar, tarıma ara eleman olan Ziraat Teknisyeni, Ev Ekonomisi Teknisyeni, Veteriner Sağlık Teknisyeni ve Laborantlar yetiştirmektedir.

Yeniden yapılandırma çalışmaları çerçevesinde Tarım Meslek Lisesi Yönetmeliğinde değişiklik yapan yönetmelik taslağı hazırlanarak M.E.B. ve Maliye Bakanlığı onayından geçirilmiştir. Yönetmelik taslağı son olarak Sayıştay da görüşülüp onaylanmıştır.

 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünün almış olduğu kararla Nizip Tarım Meslek Lisesi Hayvan Sağlığı Bölümüne 2003-2004 öğretim yılından itibaren öğrenci alımı yapılmamaktadır. Hemen belirtelim ki bu karar, hükümetin (özellikle Milli Eğitim Bakanlığının) sürekli yakındığı YÖK veya ÖSYM tarafından değil, bilakis hükümetin bir başka bakanlık (Tarım ve Köy işleri Bakanlığı) tarafından alınmıştır.

 Bu karar tekrar gözden geçirilmeli ve düzeltilmelidir, zira;

 1.                Tarım Meslek Liseleri MEB bağlı liselerin yükünü hafifletmektedir : İlköğretimi bitiren öğrencilerin büyük çoğunluğu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Düz veya Meslek Liselerde eğitim almaktadır. Bu okullarda ortalama öğrenci sayısı 60 dır. Tarım Bakanlığına bağlı Tarım Meslek Liselerinin kapatılması zaten yeterince kalabalık olan MEB bağlı liselerin öğrenci yükünü artıracaktır.

 2.                Tarım Meslek Liseleri ara eleman ihtiyacını karşılamaktadır : Tarım Meslek Liselerinden mezun olan öğrenciler doğrudan meslek kazanmaktadır. Hayvancılık alanında, veteriner hekimlik hizmetlerinde ara eleman ihtiyacı karşılanmaktadır. Bu okuldan mezun olanların büyük çoğunluğu en azından veteriner hekim yanında yardımcı ara personel olarak görev almaktadırlar. Tarım Meslek Liselerinin artırılması ÖSS önünde biriken öğrenci sayısını artıracaktır.

 3.                Tarım Meslek Liseleri Veterinerlik Fakülteleri ve Ziraat Fakültelerine öğrenci sağlamaktadır :  Tarım Meslek Liselerinden mezun olan öğrenciler Veteriner ve Ziraat Fakültelerinde eğitime devam ettiklerinde daha başarılı olmaktadır. Gerek Veterinerlik ve gerekse Ziraat Fakültelerinde en başarılı öğrenciler Tarım Meslek Lisesi çıkışlı olanlardır.

 4.                Eğitimde Meslek Liselerinin payı artırılmalıdır : Milli Eğitim Bakanımız Sayın Doç.Dr. Hüseyin ÇELİK, eğitim yılının başlaması dolayısıyla yapmış olduğu konuşmalarda diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye de de Meslek Liselerine kayıtlı  öğrenci sayısının artırılması gerektiğine dikkat çekmiştir.

 

5.                Önümüzdeki öğretim yılından itibaren ÖSS sınavlarında meslek liselerine yapılan haksızlıklar giderildiğinde Tarım Meslek Liselerine bitiren öğrencilerin büyük çoğunluğu daha rahat ve kolay şekilde Veteriner ve Ziraat Fakültelerine yerleşecektir. Bu durum Veteriner ve Ziraat Fakültelerinde daha kaliteli öğretim verilmesine vesile olacaktır.

 

SONUÇ ve İSTEM OLARAK; Tarım Meslek Liselerinin kapatılması yönünde alınan karar hatalıdır. Tekrar gözden geçirilmelidir. Bu yanlışlığın önlenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde girişimlerde bulunulmasını temenni ediyorum.

Doç.Dr. Ali KAYGISIZ
Kayıtlı
oktaydemirtas
Yeni Başlayan
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 223



Site
« Yanıtla #1 : 21 Kasım 2007 - 20:24 »

Haber için teşekkürler,Tarım meslek liselerinin kapanması özellikle uygulama da eksik ziraatçılara yol açacaktır diye düşünüyorum.
Kayıtlı

Ağladım her yerde hep ah eyledim,Gördüğüm her kul için dostum dedim.Herkesin zannında dost oldum ama,Kimse talip olmadı esrarıma.
EFECE
Yeni Başlayan
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 258


Site
« Yanıtla #2 : 21 Kasım 2007 - 22:54 »

birini engellerler birini kapatırlar ne yapmaya çalıştıklarını anlamadım paylaşım için teşekkürler
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
 
Gitmek istediğiniz yer: