Aslında şu anda işverenler gündemdeki sorunu çözmeye çalışıp o veya bu şekilde işçileri sigortalama derdinde. Fakat asıl sorunlar, işçiler sigortalandıktan sonra başlayacak. Örnek olarak; şu anda tekstil sektöründe genelde kayıt dışı hizmet ve mamul satışı oldukça yüksek. bir atelyeci işçileriyle maaşda anlaşıp 40 işçisini sigortaladı varsayalım. Asgari ücretten maaş ve ssk işv.payı dahil bir işçinin aylık maliyeti 740-750 ytl civarı. 750 x 40= 30.000 ytl. aylık sadece işçi gideri olacak işverenin. Buna kira, elektirik malzeme vs giderleri de ekledimi aylık en az 35.000 ytl hizmet faturası kesmesi gerekecek. Şu an iş yaptıran tüccarlarda faturasız mal sattığından kdv ödememek için iş yaptırdığı atelyelerden fatura almıyorlar.
Bu durumda işçilerini sigortalayan örnekdeki işveren atelyeci belittiğimiz tutarlarda fatura kesmeyince bu kez maliye kapısını çalacak. Gel arkadaş bakalım... Bu 40 işçiye ne gördürüyorsun sen diyecek... Hatta ve hatta belkide diyecek; her bir işçiden ayda 50 lira kazansan ayda 40x50=2.000 lira yılda 2.000 x 12 = 24.000 lira kazancın olması lazım, deyip resen vergi salma yoluna gidecek.
Yani işçileri ssk lı yapmakla iş bitmeyeceği için herkes kayıt altına girip aldığı hizmet ve malın faturasını alıp, sattığı malın faturasını kesecek...
Ama bir sıkıntı daha var, zaten mali sıkıntı içinde olan günü birlik ayakta durmaya çalışan işverenler yüklü ssk ve vergi borçlarını ödeyemeyecekler, bu kez de ssk ve maliye alacaklarını almak için tekrar kapılarını çalacak....
Ülke ekonomisi belli bir düzeye gelip, insanların hayat sıtandardı yükselmediği sürece, jandarma uygulamalarla işlerin rayına oturması zor gibi görülüyor...
Muharrem kardeşim örnekte verdiğin 40 kişilik atölye zaten faturasız çalışmaz çalışamaz.Böyle bi kadroya sahip atölyeciler ihracatcı firmalara çalışmaktadırlar.İhracatcı firmalarda 1 adet gömleği bile faturasız yurtdışına çıkaramazlar.
Bu durumda atölyeciler sigortasız çalıştırdıkları işcilere yaptıkları ama ssk sız çalıştıkları için giderlerini belgeleyememektedirler.Bu yüzden aradaki belgeleyemediği gideri dışarıdan gider faturası (naylon) temin etme yoluna gidiyorlar.
Burda iş oraya buraya değil tamamen devlete düşüyor.Devletimiz yeşil,mavi,penbe vs kartlar adı altında tüm vatandaşlarına sağlık hizmeti veriyor.Son çıkacak yasada emeklilik yaşı 65 olacak.Ben size soruyorum burda hem içşi hem işveren niye boşu boşuna sigorta ödesin.Ne çalışana faydası var nede işverne.Hükümet büyük yanlış içerisinde.
yapılması gerekenler ,
1-sskdaki 5 puanlık indirim derhal yapılmalı.
2-yeşilkartı gerçekten hakedene verilmeli
3-Çalışanlara hedef gösterilmeli,58,60 yaşlarında ben seni emekli ederim değil Türkiye gerçeklerine uygun 50 li yaşlarda emeklilik hakkını vermeli.(yeni çıkacak yasada yaş sınırı 65 çıkıyor)
Bunlar yapılmadığı sürece bu devran böyle döner...