bozkir.net Bozkir Forum Arsivi 25 Nisan 2025 - 16:06 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:
Mesaj yazmaya başlamadan önce Forum Kurallarını Okuyunuz.
 
 
Sayfa: [1]   Aşağı git
Gönderen Konu: EMEKLİLİK hayal mi oluyor?  (Okunma Sayısı 1822 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Pessimist
Süper Aktif Üye
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1260


Pessimist Sytle


Site
« : 30 Kasım 2007 - 12:01 »

Tartışmalara neden olan Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı yasalaşırsa, emekli olmak zorlaşıyor.

Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı yasalaşırsa, emekli olmak zorlaşıyor. Üstelik sağlık hizmeti almak paralı hale geliyor. Tarım Bakanlığı, doğum yapan ineğe 80 YTL yardım yaparken; bu düzenlemeyle, doğum yapan kadına 58 YTL yardım öngörülüyor. İşte, ayrıntılarıyla Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı

 

Ocak 2007' de yürürlüğe girmesi bekleniyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve 118 milletvekili, tasarının anayasaya aykırı olduğunu ileri sürmüş ve Anayasa Mahkemesi tarafından yürürlüğü durdurulmuştu. Yeniden TBMM'ye sevk edilmeye hazırlanan yasa tasarısı için eleştiriler var. İstanbul Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan'a göre, emekli aylığı artışında gelişme hızının tamamının dikkate alınması gerekiyor. Oysa şimdi, TÜFE dışında gelişme hızının sadece yüzde 25'i dikkate alınacak. Belki de en garip uygulama, doğum yapan kadınlara yönelik. Tarım Bakanlığı, inek doğum yaptığında 80 YTL yardım yapıyor. Hatta bu rakam, iyi bir inekte 104 YTL'ye kadar çıkıyor. Fakat sosyal güvenlik reformu, kadına bunu çok görüyor ve doğum yapan kadına verilecek yardım 58 YTL' de kalıyor. Arıkan, reformun eksilerini şu başlıklarla anlatıyor.

 

 

SOSYAL GÜVENLİK REFORMU NE DİYOR?

 

Reform, 'çalışan kadını' cezalandırıyor

Yeni reformla, çalışan kadına dul aylığı yüzde 25 eksiltilerek verilecek. Bunun, toplumu tembelliğe yönlendireceği düşünülüyor. Çalışan, üreten bir kadına vefat eden kocasından dolayı alması gereken dul aylığının sadece yüzde 50'si ödenmektedir. Oysa çalışmayan veya kendi çalışması nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde yüzde 75'inin ödeneceği öngörülmektedir. Bu şekliyle reform, çalışan kadını cezalandırmaktadır.

 

Yıpratıcı işlerde çalışanlar erken emekli olamayacak

 Sosyal Güvenlik Kurumu'nun tamamladığı ve sosyal tarafların görüşlerine sunduğu Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası taslağında, başta cezaevi çalışanları, sanatçılar, uçuş personeli, posta dağıtıcıları ve gazeteciler olmak üzere bazı mesleklerde çalışanların kazanılmış haklarına önemli bir darbe indiriliyor. Bu meslek gruplarında çalışanlar artık daha geç emekli olacaklar.

 

Emekli, destek primi ödeyerek çalışamayacak

 İlk defa sigortalı olan kişilerden yaşlılık aylığı bağlananlar, bundan böyle sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışamayacak.

 

Evlenen malul çocuklarına aylık yok

 Eğer sigortalıysanız ve evlenmiş bir malul çocuğuysanız, bakmakla yükümlü olan kişi listesinden çıkarılıyorsunuz.

 

Gurbetçi işçiler mağdur olacak

 Yurtdışında çalışan gurbetçi işçiler emeklilik hakkına kavuşabiliyordu. Ancak yeni yasa tasarısına göre, sadece kısa vadeli 'sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanabilecek. Taslakta, isteyen işçilerin emeklilik primlerini kendilerinin ödeyebilmeleri öngörülmüş. Yani, emeklilik primini işveren ödemeyecek, bunun yerine dileyen işçiler kendi emeklilik primlerini ödeyecekler.

 

Yatarak tedavilerde katılım payı şartı geliyor

 Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu

kişilerden her bir tedavi için asgari ücretin net tutarı kadar, yıllık bazda ise asgari ücretin iki katını geçmemek üzere katkı payı alınabilecek. Bu da sigortalıların mağduriyetleri sonucunu doğuracaktır.

 

1 Ocak 2008 tarihinden önce, emekliliği hak edenler yasadan olumsuz şekilde etkilenmeyecek.

 

İş göremezlik ödeneğinde işçinin kaybı yüzde 10

 Bugüne kadar sigortalıların iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve sigortalı kadının doğum yapması halinde günlük kazancının üçte ikisi olarak verilen tutar, sigortalılar aleyhine değiştiriliyor. Yani iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve sigortalı kadının analığı halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, günlük kazancının beşte üçü olarak değiştiriliyor. Böylece sigortalı yüzde 10 kaybediyor.

 

Bebeğin süt parası azalıyor

 Halen yürürlükte olan mevzuata göre, SSK'lılara doğum nedeniyle emzirme yardımı (süt parası) olarak 50•YTL, memurlara ise 2500 gösterge rakamı karşılığı olarak 120.88 YTL doğum yardımı ödeneği verilmektedir. Bu oran doğum tarihinde geçerli olan asgari ücretin onda biri tutarında olacak. Yani 58 YTL.

 

Milletvekillerine temsil kıyağı yapılıyor. "Vekile var, asile yok!"

 TBMM üyeliği sona eren milletvekillerinden, emeklilik için gerekli şartları taşımadığı için aylık bağlanamayanlara, sigortalı bir işte çalışmadıkları takdirde ayda 1.450 YTL temsil tazminatı ödenecek.

 

Bağ-Kur'lu emeklilerin destek primi artırılıyor!

 Halen, Bağ-Kur'lular da destek primi olarak emekli

aylığından yüzde 10 ve Bağ-Kur dışındaki emeklilerden de yaklaşık 68 YTL destek primi alınmakta. Oysa sosyal güvenlik reformu ile bu tutar yaklaşık 100 YTL’ ye çıkarılıyor. Diğer bir deyişle Bağ-Kur'lu emeklilerin destek primi artırılıyor.

 

SÜLEYMAN ÇELEBi - DiSK GENEL BAŞKANI


Parası olmayana geçmiş olsun

Hükümet, eleştirileri dikkate alacağını söyledi ancak kendi bildikleri üzerinde fazla değişiklik yapacaklarını sanmıyorum. Reform metninde, anayasanın eşiklik ilkesine aykırılıklar var. Emeklilik zorlaştırılıyor. Milletvekillerine kıyak yapılmaya devam ediliyor. Sağlık hizmetleri paralı hale gelecek. Özel hastaneler, devletin belirlediği ücretin üç kat fazlası kadar fark ücreti isteyebilecek. Sözleşmeli kuruluşlardan ya da sevk zincirine uyulmadan alınan sağlık hizmetlerini devlet karşılamayacak. Yani parası olmayana 'geçmiş olsun' demek gerekiyor. Sosyal güvenlik harcamalarını kara delik olarak gören, sosyal güvenlik kurumlarını işletmeye dönüştüren, sosyal hakları ‘gelir artırıcı, gider azaltıcı’ anlayışla kısıtlayan, sosyal devlet karşıtı ve piyasacı yaklaşım geçerliliğini sürdürmektedir.

 

SALİM USLU – HAK - İŞ GENEL BAŞKANI


Kayıt dışı, kayıt altına alınsın

Bu, kazanımları geri götürecek bir düzenleme. Ekonomik istikrarın olmadığı, işçi sirkülasyonunun çok yoğun olduğu bir ülkede, dokuz bin gün prim ödemenin esas alınması, emeklilik hakkını imkansızlaştırıyor. Bunun yanında, yasada güncelleme katsayısı memurlar ve işçiler için farklı düşünülüyor. Mevcut sosyal güvenlik sisteminin sürdürülemez durumda olduğunu ve değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ancak bu şekilde değil. Üç sosyal güvenlik kurumunun birleştirilerek, tek çatı altında bir norm birliğiyle devam etmesi amaçlanmıştı. Norm birliği sağlanamadığı gibi, parasal dengeleri kurmaya yönelik bir yaklaşım var. Burada işçi-memur ayrımı yine devam ediyor. Türkiye' de her iki kişiden biri sigortasız. Kayıt dışılık oranı yüzde 48.7 olarak görünüyor. Köklü bir düzenlemeye ihtiyaç var.
Kayıtlı

Susuz çölde inci ßulsan damla arar gözlerin...

Ahvalim suskun , Dokunan ßana Mendil Tutsun...
Sayfa: [1]   Yukarı git
 
Gitmek istediğiniz yer: