bozkir.net Bozkir Forum Arsivi 18 Nisan 2025 - 15:21 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:
Mesaj yazmaya başlamadan önce Forum Kurallarını Okuyunuz.
 
 
Sayfa: [1]   Aşağı git
Gönderen Konu: Kurban Bayramında ne yapıyoruz?  (Okunma Sayısı 2991 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
AliRizaOzaslan
Aktif Üye
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 903


« : 27 Kasım 2008 - 13:00 »




Yılın son uzun tatili başlıyor

24 Kasım 2008

Mehmet YAŞİN

myasin@hurriyet.com.tr

Yılın son uzun tatili başlıyor

Kış aylarının uzun, gri günlerinin ağırlığı üzerinize çökmeden sevdiklerinizle birlikte kendinize son bir kez daha zaman ayırmaya hazır mısınız?

Yurtiçinde kış tatili için doğuya uzandığınızda gezinizi aynı zamanda keşif tatiline dönüştürebilirsiniz. Bayram trafiğinde yollara düşmek istemiyorsanız, yaşadığınız kenti farklı gözle görme fırsatını değerlendirmeniz mümkün.

***


KONYA

Tabii ki, en gözeli Kurban Bayramında:

 "Köyümde,Meyremde,Harmanpınar'ımda"

olmak var,yaşamak eskimeyenler bayramları,doyasıya...

Hiç doyan görülüp,işitilmemiş,yazmamış kalemler dahi!... Harika


***


KARS’TA KAYAK, DOĞA VE LEZZET

Türkiye’nin en doğusundaki Kars, kış tatillerinde en favori adreslerimden biridir.
Kars, Doğu Anadolu’daki en güzel şehirlerden biridir. Sovyet işgalinden kalma, ön cepheleri süslemeli, birer saray yavrusunu andıran taş evleri seyrederken, kendinizi bir filmin içinde dolaşıyormuş gibi hissedeceksiniz.

Kars’a gitmişken Çıldır Gölü’nü görmeden dönmek olmaz. Bu mevsimde göl kalın bir buz tabakası ile kaplanır. Bu buzun üstünde yürümek, insanı hem ürkütür hem şaşırtır.


Kars’a gelip de Kaz Kebabı yemeden asla dönülmez. Çünkü kazlar, kar yemeden asla kesilmez.

*****
Şehir Tatilleri

Eğer benim gibi siz de İstanbul’da oturuyorsanız, bayram tatilinde Mimar Sinan’ın peşine düşmenizi önereceğim. Ünlü mimarın birbirinden değerli eserlerini, hep uzaklardan görürüm de, bir türlü yakından inceleme fırsatını bulamam. Ama bu bayram tatilinin bir gününü bu hatamı düzeltmeye ayıracağım.

İSTANBUL SİNAN'IN PEŞİNDE

Kendime şöyle bir rota çizdim: Önce Süleymaniye Camii’nin hemen karşısındaki Rüstempaşa Camii’ne gideceğim. Burada Sinan’ın mimarlık dehasının yanı sıra, İznik çini sanatının en mükemmel örnekleriyle de karşılaşacağımı biliyorum.

Sonra bütün İstanbul’a tepeden bakan Süleymaniye Camii’nde, Sinan’ın mimarlık sanatının doruk noktasında nasıl dolaştığını izleyeceğim. Oradan Şehzadebaşı’na gidip, ustanın "çıraklık dönemi eserim" dediği Şehzade Mehmet Camii’nde, zaman ve mekanın mistik kucaklaşmasını seyredeceğim.

Rotamdaki Sinan eserlerinden biri de, Kadırga sırtlarındaki Sokollu Mehmet Paşa Camii olacak. Burada da İznik çinilerinin büyüleyici renkleriyle kendimden geçeceğim. Daha sonra Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camii’nde, Sinan’ın taş, renk ve ışıkla nasıl oynadığına şahit olacağım. En son durakta ise yine Edirnekapı’daki Gazi Kara Ahmet Paşa Camii olacak.

ANKARA: GEÇMİŞE DÖNÜŞ

Eğer bayram tatilinde Ankara’da olsaydım, arabama atlayıp 1,5 saat ötedeki Beypazarı’na giderdim. Yörenin en güzel kasabalarından biri olan Beypazarı, İpek Yolu üstünde, özellikle Bağdat’a giden kervanların konakladıkları önemli bir yerleşim yeriydi. Eğer önerime uyup bu yolculuğa çıkamaya niyetlenirseniz, rahat bir ayakkabı giymeyi ihmal etmeyin. Çünkü kasabanın ara sokaklarında çok yürüyeceksiniz.

Evliya Çelebi’ye göre kasabada duvarları kerpiçten, ikişer katlı 3060 ev varmış. Şimdi bu evlerin yarıya yakını onarılmış, eski güzelliğine kavuşturulmuş. Onun için insan, dar sokaklarda yürürken kendini geçmişte dolaşıyormuş gibi hissediyor.

Kasabanın çarşısı da eskiyi anımsatan görüntüler içeriyor. Bir yanda bakır döven sanatçılar, bir yanda yemeni diken saraçlar, yorgancılar, ipek burgu dokuyan ustalar...

Beypazarı’nın, evleri kadar yemekleri de ünlü. Çiğ börek benzeri Yarımca, Akpüskül üzümünün yaprağına sarılan, küçük parmak büyüklüğündeki etli yaprak sarması, etli, tavuklu, sebzeli güveç, 80 katlı baklava damak çatlatan lezzetlerin başında geliyor. Beypazarı’nın bir de dillere destan "Kuru" su var. Un, süt ve tereyağı ile yapılan, galeta benzeri bu yiyecek kasabanın gurur kaynağı.

ADANA: TARİHİN BAŞKENTİNE

Bayramda Adana’da olsaydım, hiç düşünmez tatilin bir gününü Tarsus’ta geçirirdim. En fazla bir saatlik yol. Tarsus’a Kleopatra Kapısı’ndan girmenizi öneririm.

Tarsus tarih boyunca hep lider kent olmuş. Hititler, Asurlular, Persler burayı kendilerine başkent seçmiş. Tarsus’un geçmişindeki görkemini tam olarak kavrayabilmeniz için, 1993 yılında bir rastlantı sonucu ortaya çıkartılan "Antik Cadde"nin üstünde bir yürüyüş yapmanızı öneririm. Bazalt taşlarla kaplanmış cadde, antik dönemde kentteki altyapının sağlamlığını, dönemin zenginliğini gözler önüne seriyor. Tarsus’a gelmişken "Yedi Uyurlar Mağarası"nı ziyaret edip, dilek dilemeyi de unutmayın.
Kayıtlı

Hamdım             Piştim            Yandım
Sayfa: [1]   Yukarı git
 
Gitmek istediğiniz yer: