bozkir.net Bozkir Forum Arsivi 29 Mart 2024 - 16:28 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:
Mesaj yazmaya başlamadan önce Forum Kurallarını Okuyunuz.
 
 
Sayfa: [1]   Aşağı git
Gönderen Konu: soguklarda yüz felci olmayın  (Okunma Sayısı 18166 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ramazan106
Yeni Başlayan
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 3



« : 25 Aralık 2008 - 18:27 »

Soğuk havalarda en çok karşılaşılan sağlık sorunları arasında yüz felci de bulunuyor. Önlem almakta fayda var.

Hareket azalması belirti
Yüz sinirinin çalışmamasının en belirgin bulgusunun yüzün bir yanındaki hareketlerin azalması veya kaybolması olduğunu ifade eden Gül, "Gözyaşı ve tükürük salgısının azalması, tat duyusunun bozulması, gürültüye duyarlılık artışı gibi bulgular yüz siniri felcinin belirtisidir. Yüz felci, yüzün kaslarını uyaran sinirlerde ortaya çıkmakta. Bu durumda ağızda ve yüzün değişik yerlerinde kaymalar meydana gelmekte" dedi.

Toplumda en sık görülen yüz felci sebebi olan ve "Bell paralizisi" adı verilen bu durum, yüz sinirinin içkulak çevresindeki bir bölümünde iltihap ve ödem oluşmasıyla geliştiğini bildiren Dr. Gül, şunları söyledi: ''Yüz çok fazla soğuğa maruz kalan bir bölgedir. Soğuk ve rüzgâr da yüzdeki virüsleri tetikler ve yüzdeki sinir uçlarında ödem oluşturabilir. Yüz felci tedavi edilebilen bir hastalıktır.''

Yüz felcinden korunma yolları
Vücut direncini düşüren rahatsızlıklar, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonun yüz felcinin tedavi süresini uzatmakta olduğu gibi hastalığa kaynak oluşturduğunu anlatan Dr. Gül, bu tip hastalıkları olanların özellikle beslenmelerine dikkat ederek, tedavilerini aksatmamaları gerektiğini bildirdi.

Sert hava akımından korunun
Gül, korunma yöntemlerini şöyle sıraladı: "Soğuk ve rüzgarlı havalarda yüzü mutlaka sert hava akımından korunmak gereklidir. Kar maskesi, atkı takarak yüzün rüzgarla temas önlenmelidir. Cereyan yapacak şekilde pencereler açık bırakılmamalıdır. Soğuk günlerde dışarı çıkılırken mutlaka yüz ve başı soğuktan koruyacak şekilde şapka, şal ve atkı kullanılmalıdır. Çok soğuk havalarda, özellikle erkekler tıraş olduktan sonra en az 10 dakika bulundukları ortamdan çıkmamalıdır. Ayrıca havalar çok soğuk olmasa da rüzgâra maruz kalmamak için otomobil kullananların da camlarını açmaması önemlidir."

Sakız çiğnemenin önemi
Yüz felci olan hastaların, sağlık kuruluşuna gitmelerinin yanı sıra hekimlerce verilen önerilere uymaları gerektiğini hatırlatan Dr. Gül, "Tedavide yüz egzersizleri de çok önemlidir. Yüz felci hastaları, yüz kaslarına masaj yapmalı, sıcak uygulamalı ve bu kasların hareket etmesini sağlamak için sakız çiğnemeli. Özellikle uzun süren yüz felçlerinde yüz kasları hareketsizlikten güçsüzleşir ve daha sonra yüz siniri çalışsa bile yüzde asimetri olabilir. Hastanın kendi kendine uygulayabileceği masaj ve sakız çiğneme dışında fizik tedavi uygulanması da hekimin gerekli gördüğü durumlarda önerilebilir" dedi.
 
alıntı
 
Kayıtlı

bozkır kuşça
Mustafa Tekin
Yeni Başlayan
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 81


« Yanıtla #1 : 26 Aralık 2008 - 08:21 »

teşekkürler
Kayıtlı

Bozkır Sevdalısı
murat-t
Aktif Üye
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 589


« Yanıtla #2 : 26 Aralık 2008 - 10:40 »

bu  faydalı  bilği  icin  teşekkürler.......
Kayıtlı
hasandursun
Kıdemli Üye
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 3031


BOZKIRLI OLMAK AYRICALIKTIR.


« Yanıtla #3 : 26 Aralık 2008 - 17:14 »

Hocam Allah razı olsun bu faydalı bilginiz için.

Ama yanlış yere eklemişsiniz  şiirler başlığı altına eklemişsiniz. Yönetici arkadaşlardan gören varsa düzeltsin bu konuyu sağlık köşesine alsınlar...
Kayıtlı

O'na yar olmuşum O'nun kuluyum
Mazimin yarına giden yoluyum
Hem çağdaşım hem Anadolu'yum
Ne sağda ne de solda gör beni

Ozan Uğur IŞILAK
Sayfa: [1]   Yukarı git
 
Gitmek istediğiniz yer: