bozkir.net Bozkir Forum Arsivi 13 Nisan 2025 - 14:37 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:
Mesaj yazmaya başlamadan önce Forum Kurallarını Okuyunuz.

Sayfa: [1]   Aşağı git
Gönderen Konu: Küflü keş  (Okunma Sayısı 16738 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
AliRizaOzaslan
Aktif Üye
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : 12 Mart 2009 - 12:46 »

Konya'da küflü peynirle mücadele(küflü keşle)

Konya ve çevresinde yaygın olarak tüketilen ancak üretim izni olmayan küflü peyniri satan iş yerlerine, bin 120 TL ceza kesiliyor.

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ramazan Çelebi, Konya ve çevresinde hijyenden uzak, gelişigüzel yöntemlerle küflendirilen peynirin vatandaşlardan ilgi gördüğünü belirtti.

Gerekli şartlara uyularak küflü peynir üretmenin kolay olmadığını, bu peynirin izole edilmiş mikroorganizmaların, izole edilmiş ortamda peynir üzerinde geliştirilmesiyle üretilebildiğini anlatan Çelebi, ''Ancak Konya'da satılan küflü peynirlerin, gerekli şartlara uyulmadan küflendirildiğini biliyoruz'' dedi.

Çelebi, bu tür küflü peynirlerde bulunan alfa toksinlerin karaciğer ve kaslarda birikerek, zaman içinde insan sağlığına çok çeşitli olumsuz etkiler yaptığını vurguladı.
Bu küflü peynirlerin ambalajsız ve gerekli hijyenik koşullara uyulmayan ortamlarda satıldığını ifade eden Çelebi, şunları kaydetti:

''Tarım İl Müdürlüğü denetim ekipleri, tespit ettikleri yerlerdeki küflü peynirlere imha edilmek üzere el koyup, bu peyniri satan iş yerine bin 120 TL ceza kesiliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca, gıda denetimleriyle ilgili ihbarların yapılabildiği Alo 174 hattı, 14 Şubat 2009 tarihinden itibaren uygulamaya geçti. Bu tarihten sonra daha fazla ihbar geldiği için, Konya'da küflü peynirle ilgili denetimler de yoğunlaştı. Gelen ihbarlar, sağlığa zararlı olan küflü peynirlerin satılmasının önüne tamamen geçmeye yetmiyor.

Vatandaşlarımızdan, sağlıksız şekilde üretilen küflü peyniri yeme alışkanlığını bırakmalarını istiyoruz. Halkın bu konuda duyarlılığı arttığı ölçüde, sağlıksız şartlarda imal edilen küflü peynirin tüketimi de azalacaktır.''

konhaber

Hamdım             Piştim            Yandım
Sayfa: [1]   Yukarı git

Gitmek istediğiniz yer: