bozkir.net Bozkir Forum Arsivi 26 Nisan 2025 - 14:46 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:
Mesaj yazmaya başlamadan önce Forum Kurallarını Okuyunuz.

Sayfa: [1]   Aşağı git
Gönderen Konu: Bozkır Da Kirazın Durumu  (Okunma Sayısı 5957 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
beyazyildiz
Yeni Başlayan
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« : 17 Haziran 2009 - 21:23 »

Bozkır’a yaz geldi meyveler yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. İlk olarak elbette badem çıktı ve şimdi sıra kirazda. Bozkırda kiraz tarımı kendisi profesyonel anlamda son yıllarda geliştirdi. Şu an Bozkır ve çevresinin kirazlarını Bozkırlılar yiyemiyor bile… Ambalajlanıp ihracata sevk ediliyor tüm dünyaya dağıtılıyor.

Bu benim en sevdiğim kiraz. Anambabam kirazı

Ben ilk Bozkır kirazını Çatlıların Alan mevkisinde yetişen Mehmet Ali Tuz amcanın bahçesinde yetişenlerden yedim.
 Alan mevkisi turfanda sebze ve meyvede daima öncül olan bir yerdir. Bozkırın bu arsanın kıymetini iyi bilmesi lazım.

Bozkırda belli başlı kiraz yetiştiren köyleri Akçapınar ve Çağlayan Soğucak köyü Üçpınar kasabası ve tufan deresi mevkiinde de yetiştirilmeye başlanmıştır.

İhracata girmeyecek kadar az ve küçük olan kısmı ise Bozkır içerisinde satışa sunuluyor.

Halk kendi ürününü kendisi sandıklarla çarşı içerisine getirip eskilerin kullandığı bir terazi varya adalet terazisi.. Onunla tartıp daima üç beş tane fazla koyarak satıyorlar.

Şu an kirazın en düşük fiyatı 2.50 lira en yüksek fiyatı 4 liradır. İhracata giden kirazlar yani yaylalarda yetişen ve temmuz ayında olgunlaşan kirazların fiyatı ise 6 lira civarıdır.

Peki, bu fiyat ve satış koşulları Bozkır kirazının gerçek satış fiyatımıdır. Hayır, bence değildir. Nerdeyse tamamen organik yetiştirilen bu kirazların fiyatı bu kadar olmamalı. En azından şu mevsimde... Yani turfanda halinde. Kiraz yetiştiriciliği çok uzun zaman alan ve gerçek bir emek isteyen bir iştir. Toplaması ayrı bir yorgunluktur.

Bu noktada Bozkırın kirazını değerlendirtmenin en iyi yolu kooperatifleşerek birlik olmak ve birlikte hareket etmektir. Bunu da inşallah ilerleyen yıllarda göreceğiz. Daha bilinçli bir çiftçilik yaparak ve özelliklede organik tarım yaparak ki buna Avrupa ülkeleri çok dikkat ediyor daha kaliteli ve bol ürün almanın yollarını bu kooperatif ile çiftçilerimize göstermeli. Ve bu kirazların zamanında değerlendirilmesini sağlamak için kaliteli bir soğuk hava deposu açılmalıdır.

Tarafımca hazırlanan bu haberin www.onecek.com  www.derekasabasi.net  www.bozkir.net ten başka hiç bir ad şekil altında yayımlanmasına müsadem yoktur...
« Son Düzenleme: 17 Haziran 2009 - 21:25 Gönderen: beyazyildiz » Kayıtlı

Bozkır Ve Çevresine Ait Fotoğraflar Bulabileceğiniz Bir Site

www.onecek.com
rockseverr
Forum Yöneticisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : 17 Haziran 2009 - 21:54 »

Bozkırımızda ihraç edilecek kadar kiraz yetiştirildiğini bilmiyordum.Kiraz ekonomik getirisi oldukça yüksek olan bir meyvedir.Bozkır iklimine uygun ve verim alınabiliyorsa ilerleyen yıllarda kiraz bozkırımız için önemli bir gelir kaynağı olacaktır.Bozkırımızda yıllardır elma yetiştiriciliği yapılmakta ama ne yazıkki kalitesi düşük olduğu ne yazıkki ekonomik getirisi düşük oluyordu.Burda kooperatfileşme gerçekten önemli birde konya tarım il müdürlüğü bozkır çiftçisini kiraz yetiştiriciliği konusunda gerekli desteği verirse veya veriyorsa ilerleyen yıllarda elma fotoları yerine bol bol kiraz fotoları görürüz Cheesy
arzuuuuum
Aktif Üye
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : 18 Haziran 2009 - 22:04 »

kiraz deyince akan sular durur benim için heleki bu konya kirazı ise tadından yenmez sırf bu kiraz için gitmek istiyorum konyamıza
bu arada resimlerinizle bayağı özlem giderir olduk beyazyıldız sağolun varolun
Meyreli Muharrem
Yeni Başlayan
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : 19 Haziran 2009 - 13:31 »

Kiraz dendimi bizim köyde akla Kırbağları gelirdi bir zamanlar..  Mayıs 15 dedimi başlardım elimde teneke ve bazanda  kurusıkı atarak  sığırcıklardan korumak için kiraz beklemeye..  1980 li yıllarda hemen hemen turfanda çıkan kiraz sadece bizde vardı ve kiraz dendimi biz ve Memiş emmim akla gelirdi..  
haftanın beş günü kiraz satardık.. Akşamları köyde kahvenin önünde hergün bir iki kasa satardık..  Bozkır, Ahırlı ve Dere kasabaları ise eşeğe yükleyip götürdüğümüz ikişer kasa kirazı sattığımız pazarlarımızdı..  Ahırlıda kiraz satmayı pek sevmez ama Derede satmaya doyamazdım. Dere de pazarlık bitmeden kimse bir kilo kiraz almaz, ama pazarlık bittikden sonra eline leğeni kapan gelir kesekağıdı ve poşetten tasarruf ederdim. Hemde bir amca tartı işine yardım eder bana sadece paraları toplamak düşerdi..  Bozkır da bir kaç sandığını manavlara verir bir kaç sandığınıda terazi ile kendimiz satardık. Manavlara da terazi ile sattığım fiyata satardım  Smiley :)ve her gün bunun tartışmasını yapardı, Manav akça ve Akçapınarlı Namav Memet amca ile.. Yukarıda arkadaşın belirttiği üç beş fazla atma olayına gelince, zaten ağır ağır tarttığımız kirazın üstüne bir hapam daha atardık "ALAN SATANDAN UMAR" diye.

Bizim kirazlar tükenmeye başlarken napolyon türü kirazlar çıkmaya başlardı. Ama bizim kirazlar kadar iyi fiyata satılmazlardı.

Zamanla bütün köyde kiraz dikildi ve yetişti. Şimdilerde Meyrede oldukça bol kiraz olur..  Bir kaç büyük kiraz bahçesi olduğu gibi, genelde bahçeye dikilmiş 10-15 ağaç şeklinde üretilmektedir.
Kiraz bakımı en masrafsız meyvelerden sayılır. Ama toplaması yok mu........  Adamı öldürür. Bütün masraflara değer toplamanın eziyeti... Pek üremez toplarken....

En son kirazı bir Kurban bayramıu öncesi satmıştım Bozkırda; Gelen bakar yerli kiraz çıktı mı diye sorar ve bir kiloda olsa alır gider..  Gelen Kiraz nerenin diye sorar alır gider.. Dört kasa kirazı bir iki saatte satıp bitirmiştim...

Birde bizim altıncı bölük her yıl kiraz mevsiminde Meyre'ye kiraz yemeye gideriz..  Bu gün kiraz yemek için yola çıkmayı planlamıştık, ama daha bütün kirazlar tam olmadığı habarıını alınca haftaya erteledik.. Kısmet olursa haftaya Bozkırdayız kiraz yemek için....
aydemirhb
Yeni Başlayan
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #4 : 20 Haziran 2009 - 16:57 »

Hayırlı yolculuklar Muharrem bol bol kiraz yiyin ve saglıcakla dönün.

Sayfa: [1]   Yukarı git

Gitmek istediğiniz yer: