Bozkır’a yaz geldi meyveler yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. İlk olarak elbette badem çıktı ve şimdi sıra kirazda. Bozkırda kiraz tarımı kendisi profesyonel anlamda son yıllarda geliştirdi. Şu an Bozkır ve çevresinin kirazlarını Bozkırlılar yiyemiyor bile… Ambalajlanıp ihracata sevk ediliyor tüm dünyaya dağıtılıyor.

Bu benim en sevdiğim kiraz. Anambabam kirazı

Ben ilk Bozkır kirazını Çatlıların Alan mevkisinde yetişen Mehmet Ali Tuz amcanın bahçesinde yetişenlerden yedim.
Alan mevkisi turfanda sebze ve meyvede daima öncül olan bir yerdir. Bozkırın bu arsanın kıymetini iyi bilmesi lazım.
Bozkırda belli başlı kiraz yetiştiren köyleri Akçapınar ve Çağlayan Soğucak köyü Üçpınar kasabası ve tufan deresi mevkiinde de yetiştirilmeye başlanmıştır.
İhracata girmeyecek kadar az ve küçük olan kısmı ise Bozkır içerisinde satışa sunuluyor.

Halk kendi ürününü kendisi sandıklarla çarşı içerisine getirip eskilerin kullandığı bir terazi varya adalet terazisi.. Onunla tartıp daima üç beş tane fazla koyarak satıyorlar.

Şu an kirazın en düşük fiyatı 2.50 lira en yüksek fiyatı 4 liradır. İhracata giden kirazlar yani yaylalarda yetişen ve temmuz ayında olgunlaşan kirazların fiyatı ise 6 lira civarıdır.
Peki, bu fiyat ve satış koşulları Bozkır kirazının gerçek satış fiyatımıdır. Hayır, bence değildir. Nerdeyse tamamen organik yetiştirilen bu kirazların fiyatı bu kadar olmamalı. En azından şu mevsimde... Yani turfanda halinde. Kiraz yetiştiriciliği çok uzun zaman alan ve gerçek bir emek isteyen bir iştir. Toplaması ayrı bir yorgunluktur.
Bu noktada Bozkırın kirazını değerlendirtmenin en iyi yolu kooperatifleşerek birlik olmak ve birlikte hareket etmektir. Bunu da inşallah ilerleyen yıllarda göreceğiz. Daha bilinçli bir çiftçilik yaparak ve özelliklede organik tarım yaparak ki buna Avrupa ülkeleri çok dikkat ediyor daha kaliteli ve bol ürün almanın yollarını bu kooperatif ile çiftçilerimize göstermeli. Ve bu kirazların zamanında değerlendirilmesini sağlamak için kaliteli bir soğuk hava deposu açılmalıdır.
Tarafımca hazırlanan bu haberin
www.onecek.com www.derekasabasi.net www.bozkir.net ten başka hiç bir ad şekil altında yayımlanmasına müsadem yoktur...