Sinüzitte acı kavunun doğru kullanımı
Sinüzitten muzdarip olanların ismini s?kça duydukları acı kavun bitkisinin (diğer adları Ebu Cehil Karpuzu, c?rtatan) tedavide yanlış şekilde kullanılması ölümlere dahi yol açabiliyor.
Bu bitkiyi tecrübe ederek sinüzitten şifa bulan Yeni Asya gazetesi yazarı M. Latif Salihoğlu, doğru kullanım biçiminin suyunu burna çekmek değil pamuşu nemlendirip burnun iç yüzeyine yava?ça sürmek olduğunu belirtti. Salihoğlu, bazı ameliyatların bile kesin çözüm olmadığı sinüzitin tedavisi konusunda yaşadığı "acı kavun" tecrübelerini bugünkü köşesinde dile getirdi:
Ac? kavun
Geçtiğimiz hafta sonu bazı gazetelerde yer alan (aa) kaynaklı bir habere göre, Sakarya'da oturan 43 yaşındaki bir hanım, sinüzit rahatsızlı?? sebebiyle burnuna acı kavunun suyunu damlattı?? için fenala?arak hastahaneye kaldırılmış.
Hastanın ifadesi şöyle: "Ac? kavunun suyunu burnuma damlattım. Burnumdan çok iltihap akt?. Rahatladım, ama bir yandan da fenala?tım.''
Konuyla ilgili konu?an doktor da, "Sinüzitin olduğu bölgeye yakın görme sinirleri var. Ac? kavun, zehirleme etkisiyle hem bu sinirlere hem de beyne zarar verebiliyor."
Bütün bunları doğru bilgiler olarak kabul edebiliriz.
Hakikaten, çok zehirli olan bu bitkinin suyu hoyratça burna çekildişinde, sinüzite iyi gelse bile, başka türlü rahatsızlıklara yol açabiliyor.
Nitekim, bunu kullanan hastanın durumu da aynıdır. Sinüzitten kurtulmu?; ancak, bu ilacın başka yan etkileriyle fenalaşmış.
İşte, son derece dikkat ve hassasiyet gerektiren bu durum sebebiyledir ki, acı kavunla sinüzit tedavisi olmak isteyenlere ta yıllar önce şu tavsiyelerde bulunmuştuk:
"Sakın ha, bu bitkinin suyunu burnunuza çekmeyin. Sakın ola, bunun bir tek damlasını dahi burnunuza damlatmayın.
"O halde, bu illetten kurtulmak için, bitkinin suyunu bir çay tabaşına damlatın ve kulak pamukçuşu gibi minik bir pamuk parçasını bu zehirli suya bandırır?p hafifçe ıslattıktan sonra, bunu burnunuzun iç yüzeyine yava?ça sürün.
"Yani, ilacın suyunu burnunuza damlatmayın; bir pamukçuk ile s?v?yarak burnunuzu sadece ıslat?p nemlendirin, yeter. Çünkü, bu acı suyun kokusu ve nemi dahi sinüziti tedavi etmeye kafi gelebiliyor."
Evet, kendimiz dahi aynen öyle yaptık ve yapıyoruz. Bu sûretle yapılmış yüzlerce tecrübe var. Bunun şimdiye kadar hiçbir sakıncasını da görmedik. Buna mukabil, bazı ameliyatların dahi kesin çare olmadığını biliyoruz.
Haber vaktim