bozkir.net Bozkir Forum Arsivi 20 Nisan 2024 - 11:36 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:
Mesaj yazmaya başlamadan önce Forum Kurallarını Okuyunuz.
 
 
Sayfa: [1]   Aşağı git
Gönderen Konu: Bu meyve kış hastalıklarına karış birebir...  (Okunma Sayısı 3860 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
mehmetsayin
Süper Aktif Üye
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1298



« : 03 Ekim 2008 - 12:56 »



Bu meyve kış hastalıklarına karış birebir...

3 Ekim 2008 Cuma : 13:22
Üvez meyvesinin kış hastalıklarına karış vücut direncini artır?c? özelliği olduğu, bu gibi meyveleri k??ın bol miktarda tüketmek gerektiği bildirildi.
 
 
 
Üvez meyvesinin kış hastalıklarına karış vücut direncini artır?c? özelliği olduğu, bu gibi meyveleri k??ın bol miktarda tüketmek gerektiği bildirildi.

Gaziosmanpa?a Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Resul Gerçekçioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üvez meyvesinin Kuzeybat? Anadolu, Orta Karadeniz Bölgesi ile diğer bazı bölgelerde tüketildiğini söyledi.

VÜCUT D?RENC?N? ARTIRIYOR

Üvezin, toprak ve su iste?i açısından kanaatkar olup atıl tarım alanlarında alternatif ürün olarak kullanılabildiğini anlatan Prof. Dr. Gerçekçioğlu, üvezin t?pta kullanıldı?ını bildirdi.

?EKER VE TANS?YON HASTALARINAİYİ GElır

Yapılan araştırmalarda üvez meyve kurusunun kaynatıl?p içildişinde ya da yenildişinde yapraklarının kabız yapıc? etkisi bilindiğini anlatan Prof. Dr. Gerçekçioğlu, ''Taze meyvesi de bol tüketilirse müshil etkisi gösterebilir. Di?er yandan meyve ve özellikle yapraklarının ?eker hastalığına iyi geldiği, kan ?ekerini düşürücü etkiye sahip olduğu laboratuvar testleriyle kanıtlanmıştır'' diye konuştu.

GÖ?ÜS YUMU?ATICI

Yine üvezin yapraklarının gö?üs yumu?atıcı etkiye sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Gerçekçioğlu, ''Üvez meyvesinin kanamayı durduran ve güçlendirici ilaç olarak kullanımı Hipokrat'a kadar uzanır'' dedi.

''SON YILLARDA ARANAN MEYVE TÜRÜ OLDU''

Üvezin şu ana kadar herhangi bir yan etkisinin olmadığını söyleyen Prof. Dr. Gerçekçioğlu, şunları kaydetti:

''K?? aylarına doğru hasadı yapılan üvez özellikle son yıllarda aranan meyve türü oldu. Üretimin artır?lmasında çok kaliteli sanayi ürünü ve inanılmaz bir müşterisi olan meyve haline geleceğine inanıyorum. Son yıllarda üniversitelerde bu konuda akademik çalışmalar başlamış. Bu çalışmaların yakın gelecekte yaygınla?acağı kanısındayız. Üvezin kış hastalıklarına karış vücut direncinin artır?c? özelliği var. Üvez gibi meyveleri k??ın bol miktarda tüketmek lazım. Çünkü hiçbir yan etkisi yok, tamamen doğal.''

Prof. Dr. Gerçekçioğlu, üvez meyvesinin serin yeri ve nemli ortamları sevdiğini söyledi.

BA?IRSAKLARI TEM?ZL?YOR

Prof. Dr. Gerçekçioğlu, bu meyve üzerinde yapılan son araştırmalarda, içerişinde tanen (kalp krizini önleyici ve vücut direncini arttırır), sorbitan asidi (altı değerli alkol, karaci?eri güçlendirir), elma asidi, limon asidi, kehribar asidi, tartarik asit, sorbin asidi, C vitamini (antioksidant), amygdalin (bazı türlerinde az olarak rastlanır),

KALP Krız?N? ÖNLEY?C?

uçucu ya?lar ve renk maddesi olarak antosiyanin (ba??rsak temizleyici, iltihap giderici, müshil, idrar söktürücü, kanamayı durduran ve lenf uyarıc? özelliklere sahiptir) maddeleri tespit edildiğini belirtti.

ÜVEZ

Gülgiller familyasından 5-10 metre yüksekliğinde mayıs-haziran ayında beyaz renkli çiçekler açan ve k??ın yapra?ını döken bir ağaç olan üvezin meyveleri, küre veya armut seklinde yeşilimsi sarı veya kırmızıms?-esmer renkli ve buruk bir lezzete sahip.

Sarbus aucuparia türü ku? üvezi olarak bilinen ve Kuzey Anadolu'da yaygın olan üvezin, sorbus domestica türünün (üvez) Karadeniz Bölgesi'nde tabii olarak yayılı? gösterdiği gibi meyveleri için birçok bölgede yetiştirildi?i ifade ediliyor. Üvez meyvesi, mu?mula gibi olgunlaşt? zaman yeniyor.

AA
 
 
Kayıtlı

Dostlukların kurulması zor Kalplerin kırılması kolay
M. Sayın

Toplumsal hayatta en yararlı erdem hoşgörüdür. Dale Carnegie

İnsanların renkleri ayrı olsada göz yaşları aynıdır
hakiki
Aktif Üye
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 937



« Yanıtla #1 : 04 Ekim 2008 - 11:04 »

K??ın en kısa ve en soğuk geçen aylarında sağlığımız için bol bol sebze ve meyve tüketmeye ağırlık vermeliyiz. Ayrıca, kış mevsimi başından beri tezgahlarda yerini alan sebze ve meyvelerden bazılarına Şubatta veda edecek olmamız da baharın habercisi.
Mevsim başından beri bol bulunan lahana, p?rasa, kereviz, havuç, ?spanak, karnabahar gibi sebzeler yine market ve pazar tezgahlarında taze olarak bulunacak. Ancak ?spanak ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler yava? yava? tazeliklerini kaybedecekler. Şubat'ta toprak altında yetişen iki taze ve lezzetli sebze var; yerelması ve taze patates. Besin değeri oldukça yüksek olan yerelması değişik mineraller de içeriyor. Yerelmasına Avrupa'da Kanada enginarı veya yer armudu deniyor. Lifli dokusu dolayısı ile sağlıklı beslenme açısından faydal?. Şubatta küçük boy ve incecik kabuklu olarak çıkan taze patates, çabuk pi?ti?i için özellikle f?rın yemeklerinde tercih ediliyor. Bu mevsimde çıkan taze patatesleri b?çakla soymak yerine akar su altında sert bir fırça ile kaz?y?n.
Son dönemlerde Çin marulunu büyük marketlerin sebze reyonlarında veya büyük pazarların tezgahlarında bolca görmeye başladık. 25 ile 40 cm arasında de?i?en boyu, gevrek ve hafif sulu tadıyla, C, E ve A vitaminleri açısından zengin bir salata çe?idi. Çin marulu çi? ya da hafifçe hağlanmış olarak tüketilebilir. Çin marulunu bol limon, zeytinya?? ve aromalı taze ollarla lezzetlendirebil irsiniz. Şubat meyveleri içinde en qözde olanı greyfurt. C vitamini açısından zengin, az ?ekerli olduğu için de diyet yapanların özellikle tercih ettiği meyve olan greyfurtun en sulu ve dolgun zamanı. Greyfurt acımtırak tadından dolayı pek yenerek tüketil me?e de suyu bol içiliyor ve meyve salatalarında kullanılıyor. Eğer greyfurta acılık veren dilimlerin üzerindeki zarları tamamen soyarsanız kolayca yiyebilirsiniz. Bunu kolayca yapmak için önce greyfurtun kalın kabu?unu soyun. Soyulmu? greyfurtu buzdolab?na koyup yarım saat bekletin. Sertleşen zarları kolayca soyabilirsiniz. Bu ayın diğer gözde meyvesi de Anamur muzu. Yıl boyunca tükettiğimiz ithal muzlardan sonra Mersin ve Anamur çevresinde yetişen ufak boylu, mis kokulu ve çok lezettli olan muzlara Şubatta kavuşuyoruz.
Kayıtlı

Nice  insanlar gördüm, üstünde elbise yok.
Nice elbiseler  gördüm, içinde insan yok.

                             Mevlana
zaman
Yeni Başlayan
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 361



« Yanıtla #2 : 04 Ekim 2008 - 12:11 »

rabbim insanlara neler sunmu?  değerini bilelim
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
 
Gitmek istediğiniz yer: