
Bu meyve kış hastalıklarına karış birebir...
3 Ekim 2008 Cuma : 13:22
Üvez meyvesinin kış hastalıklarına karış vücut direncini artır?c? özelliği olduğu, bu gibi meyveleri k??ın bol miktarda tüketmek gerektiği bildirildi.
Üvez meyvesinin kış hastalıklarına karış vücut direncini artır?c? özelliği olduğu, bu gibi meyveleri k??ın bol miktarda tüketmek gerektiği bildirildi.
Gaziosmanpa?a Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Resul Gerçekçioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üvez meyvesinin Kuzeybat? Anadolu, Orta Karadeniz Bölgesi ile diğer bazı bölgelerde tüketildiğini söyledi.
VÜCUT D?RENC?N? ARTIRIYOR
Üvezin, toprak ve su iste?i açısından kanaatkar olup atıl tarım alanlarında alternatif ürün olarak kullanılabildiğini anlatan Prof. Dr. Gerçekçioğlu, üvezin t?pta kullanıldı?ını bildirdi.
?EKER VE TANS?YON HASTALARINAİYİ GElır
Yapılan araştırmalarda üvez meyve kurusunun kaynatıl?p içildişinde ya da yenildişinde yapraklarının kabız yapıc? etkisi bilindiğini anlatan Prof. Dr. Gerçekçioğlu, ''Taze meyvesi de bol tüketilirse müshil etkisi gösterebilir. Di?er yandan meyve ve özellikle yapraklarının ?eker hastalığına iyi geldiği, kan ?ekerini düşürücü etkiye sahip olduğu laboratuvar testleriyle kanıtlanmıştır'' diye konuştu.
GÖ?ÜS YUMU?ATICI
Yine üvezin yapraklarının gö?üs yumu?atıcı etkiye sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Gerçekçioğlu, ''Üvez meyvesinin kanamayı durduran ve güçlendirici ilaç olarak kullanımı Hipokrat'a kadar uzanır'' dedi.
''SON YILLARDA ARANAN MEYVE TÜRÜ OLDU''
Üvezin şu ana kadar herhangi bir yan etkisinin olmadığını söyleyen Prof. Dr. Gerçekçioğlu, şunları kaydetti:
''K?? aylarına doğru hasadı yapılan üvez özellikle son yıllarda aranan meyve türü oldu. Üretimin artır?lmasında çok kaliteli sanayi ürünü ve inanılmaz bir müşterisi olan meyve haline geleceğine inanıyorum. Son yıllarda üniversitelerde bu konuda akademik çalışmalar başlamış. Bu çalışmaların yakın gelecekte yaygınla?acağı kanısındayız. Üvezin kış hastalıklarına karış vücut direncinin artır?c? özelliği var. Üvez gibi meyveleri k??ın bol miktarda tüketmek lazım. Çünkü hiçbir yan etkisi yok, tamamen doğal.''
Prof. Dr. Gerçekçioğlu, üvez meyvesinin serin yeri ve nemli ortamları sevdiğini söyledi.
BA?IRSAKLARI TEM?ZL?YOR
Prof. Dr. Gerçekçioğlu, bu meyve üzerinde yapılan son araştırmalarda, içerişinde tanen (kalp krizini önleyici ve vücut direncini arttırır), sorbitan asidi (altı değerli alkol, karaci?eri güçlendirir), elma asidi, limon asidi, kehribar asidi, tartarik asit, sorbin asidi, C vitamini (antioksidant), amygdalin (bazı türlerinde az olarak rastlanır),
KALP Krız?N? ÖNLEY?C?
uçucu ya?lar ve renk maddesi olarak antosiyanin (ba??rsak temizleyici, iltihap giderici, müshil, idrar söktürücü, kanamayı durduran ve lenf uyarıc? özelliklere sahiptir) maddeleri tespit edildiğini belirtti.
ÜVEZ
Gülgiller familyasından 5-10 metre yüksekliğinde mayıs-haziran ayında beyaz renkli çiçekler açan ve k??ın yapra?ını döken bir ağaç olan üvezin meyveleri, küre veya armut seklinde yeşilimsi sarı veya kırmızıms?-esmer renkli ve buruk bir lezzete sahip.
Sarbus aucuparia türü ku? üvezi olarak bilinen ve Kuzey Anadolu'da yaygın olan üvezin, sorbus domestica türünün (üvez) Karadeniz Bölgesi'nde tabii olarak yayılı? gösterdiği gibi meyveleri için birçok bölgede yetiştirildi?i ifade ediliyor. Üvez meyvesi, mu?mula gibi olgunlaşt? zaman yeniyor.
AA