bozkir.net Bozkir Forum Arsivi 08 Mayıs 2025 - 15:07 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:
Mesaj yazmaya başlamadan önce Forum Kurallarını Okuyunuz.
 
 
Sayfa: [1]   Aşağı git
Gönderen Konu: şeker bayramı ve şeker hastalığı  (Okunma Sayısı 1668 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
bozkir_beyi
Yeni Başlayan
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 37


Rüzgarını Bekleyen Bayrak


Site
« : 31 Ekim 2005 - 21:25 »

gecenlerde nette gözüme hoş ama güncel bir yazı takıldı ve sizlerle paylaşmak istedim.



Annelerimiz bayılırdı şu bayram şekerlerini saklamaya. Ama ablam bu konuda en usta olanımızdı. Sadece bayram şekerlerini bulmakla kalmamıştı, annem ile babamın aşk mektuplarını da ele geçirmişti. “O ağacın altındaki buluşmalar” böylelikle gün ışığına çıkarılmıştı. Şeker hastalığı denince şeker akla gelse de kediler –sıradışı kedileri saymazsak- şekerden pek haz etmezler. Ama yine de “şeker” hastalık olarak kediler de kendini göstermektedir.

Şeker hastalığına sebebiyet veren insülin hormonudur. Pankreasta üretilen insülin azaldığında ya da hücrelerin insüline reaksiyonlarında düzensizlik söz konusu olduğunda şeker rahatsızlığı ortaya çıkar. Şeker hastalığı her yaşta kedide görülebilir. Erkek kedilerde görülme olasılığı dişi kedilere göre daha fazladır.

Hastalığın gözle görülür belirtileri “aşırı susama” ve “aşırı küçük tuvalet çıkma ihtiyacı”dır. Ayrıca iştahta bir artış olmasına rağmen kilo kaybı söz konusu olur. Hastalığın ilk evrelerinde kedinin aktivitesinde bir azalma olmasa da ilerleyen safhalarda hareketlerde azalma başlar. Tüyler parlak rengini kaybeder ya da güzel görünümünü yitirir. Arka bacaklarda zayıflama görülebilir ve en kötüsü ise ketoacidosis denen kusma, su kaybı, kaşınma ve soluma rahatsızlıklarının ortaya çıkmasıdır. Bu belirtiler yaşamı tehdit edicidir.
Şeker hastalığı kan ve idrar testi ile tespit edilir ve ilk evrelerinde tespit edildiğinde tedaviye kolay yanıt verir. Şeker hastalığının tedavisi iki esasa dayanır: düzenli olarak insülin hormonun zerk edilmesi ve diyet. İnsülin iğnesi yapmayı kedi dostları kolaylıkla öğrenebilmektedir. Diyete gelince şeker hastası kediler için veteriner reçetesi ile satılan özel mamalar kullanılmaktadır. Beslenmede önemli nokta beslenme saatlerinin düzenli olmasının gerekliliğidir. Beslenmede karbonhidratlı ve şekerli yiyecekler kullanılmamaktadır.

Umarız ki, bu sevimli dostlarımız bu türden rahatsızlıklara hiç yakalanmasınlar ama yakalanırlarsa da onlar için yapabileceklerimizi geciktirmeyelim. Ne de olsa her işin başı sağlık değil mi?
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
 
Gitmek istediğiniz yer: