bozkir.net Bozkir Forum Arsivi 14 Aralık 2024 - 02:34 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:
Mesaj yazmaya başlamadan önce Forum Kurallarını Okuyunuz.
 
 
Sayfa: [1]   Aşağı git
Gönderen Konu: Php Nuke nedir?  (Okunma Sayısı 5866 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
chash
Yeni Başlayan
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 19


« : 15 Ekim 2007 - 23:04 »

PHPNuke php ile yazılmış bir içerik yönetim sistemidir diyebiliriz. PHPNuke'nin çalışması için hosting firmanızın php ve mysql desteği sunması gerekir. Ama bu demek değildir ki PHPNuke sadece mysql ile çalışır. PHPNuke mysql dışında, mSQL, PostreSQL, PostreSQL_local, ODBC, ODBC_Adabas, Interbase ve Sybase veritabanları ile çalışır. Ama gerek hız gerek de php ile uyumu açısından MySQL veritabanı tercih edilir.

PHPNuke nin standart klasörleri vardır. Bunlar; admin, language, blocks, modules, includes, images ve themes klasörleridir. Bu klasörlerin ne için kullanıldığına kısaca değinelim.

1- admin: Bu klasörün içerisinde links, case, language ve modules klasörleri mevcuttur. Admin klasörü yönetim paneli için gerekli bir paneldir. Yönetim ile ilgili dosyalar burada mevcuttur. links klasörü yönetim menüsünde link oluşmasına yarar. Örneğin links.newsletter.php dosyası yönetim menüsünde Newsletter adında bir link oluşmasını sağlar. language içerisindeki dosyalar ise yönetim menüsü dil dosyalarını içerir.

2- language: Bu klasörün içerisindeki dosyalar sitenin dil dosyalarıdır. Dikkat ederseniz dil dosyaları lang- ile başlar. Bu nukenin standart bir uygulamasıdır. Örneğin Türkçe dilinin dosyası lang-turkish.php, İngilizce dilinin dosyası lang-english.php dir. Dil dosyaları olmazsa nuke hata verir.

3- blocks: Bu klasörün içerisinde site tasarımının solunda, sağında ve ortasında görülen blokların dosyaları mevcuttur. Bütün bloklar siz aktif etmediğiniz sürece görülmez. Bu konuya ilerde değineceğiz.

4- modules: Bu klasörde sitenin bölümlerini oluşturan klasörler mevcuttur. Her klasör bir bölüm için kullanılır. Örneğin Downloads klasörü Download bölümünün oluşmasını sağlar.

5- includes: Bu klasörde phpnukenin yukarıda saydığım veritabanları ile çalışması için sql_layer.php dosyası, istatistik için counter.php, sitenizin meta etiketlerini yazabileceğiniz meta.php ve çeşitli amaçlar için yazılmış dosyalar mevcuttur.

6- images: Bu klasörde ise sitenin nerdeyse bütün grafikleri saklanır. Örneğin konu grafikleri, yönetim menüsü grafikleri, dil grafikleri, bölümler grafikleri, haberler için gerekli grafikler...vb.

7- themes: Bu klasörde sitenin görünümü için gerekli temalar bulunur. Her görünüm ayrı bir klasör içerisinde olur. Temalarla sitenizin görünümünü değiştirebilirsiniz. Böylece siteye yeni bir görünüm kazandırabilirsiniz.

8- db: Bu klasör PHPNuke 6.5 ile hayatımıza girdi. Adından da anlaşılacağı gibi veritabanı ile ilgili bazı dosyalar mevcut. Ellenmemesi ve değiştirilmemesi gereken bir klasördür.
Kayıtlı
chash
Yeni Başlayan
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 19


« Yanıtla #1 : 15 Ekim 2007 - 23:05 »

PHPNukenin klasörlerini tanıdıktan sonra şimdi de "Blok nedir? Modül nedir? Addon nedir? Tema nedir?" gibi konularda bilgiler sunalım.
Nukede standart olarak hangi dosyalar var ve bunlar ne işe yarar? Şimdi bu sorunun cevabını verelim.
Nukede standart olarak, ana klasörde config.php, header.php, footer.php, modules.php, mainfile.php, backend.php, auth.php, banners.php, admin.php, index.php, ultramode.txt ve robots.txt dosyaları mevcuttur. includes klasöründe counter.php, meta.php, sql_layer.php, ve my_header.php dosyaları mevcuttur. Ancak nuke 6.5 ile bu klasöre yeni dosyalar eklenmiştir. Onlarla bir işlem yapmayacağınız için onları bilmenize gerek yok.
Şimdi bu dosyaların işlevlerini tanıyalım.

1- config.php: Bu dosyada veritabanına bağlantı için gerekli bilgiler yer almaktadır. Bu değerleri siz veritabanı bilgilerinize göre değiştirmelisiniz. $dbhost için veritabanı sunucunuzun adresini girmelisiniz. Bu genelde localhost. Ama buraya eğer veritabanı sunucunuz başka bir yerde ise oranın veritabanı sunucu adresini girmelisiniz. Örnek vermek gerekirse; veritabanınızın adresi db.siteismi.com ise buraya onu yazmalısınız. Ancak bir port adresi varsa o zaman yazacağınız şekil db.siteismi.comFPRIVATE "TYPE=PICT;ALT=" 080 gibidir. Yani port numarasından önce : ve sonra da post numarasını yazmalısınız. Eğer size Ip adresi verilmişse o zaman buraya IP adresini yazmalısınız. Örneğin; 65.126.35.12 gibi. Diğer bir alan ise $dbuname. Buraya da veritabanına bağlantı için server tarafından size verilmiş olan yada sizin oluşturduğunuz bir kullanıcı adı eklenmeli. Örneğin siteis_kullanici gibi. $dbpass ise veritabanına bağlantı için kullandığınız kullanıcı adına ait şifrenizin girileceği yerdir. $dbname alanı ise veritabanı adını yazacağınız yerdir. diğer alanları olduğu gibi bırakabilirsiniz. Yalnız nuke 6.5 ile bu dosyaya yeni bir alan eklendi. $sitekey. Bu alanın karşındaki değeri değiştirmeniz gerekli. Ne yazacağınız ise önemli değil. Oradaki gibi canınız ne isterse onu yazabilirsiniz.


Yazının devamı nı yazamadım isteyen dl edebilir
http://rapidshare.com/files/62806595/phpnuke_nedir.rtf
Kayıtlı
navruz
Site Yöneticisi
******
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1964


Site
« Yanıtla #2 : 15 Kasım 2007 - 16:58 »

bizim sistemimizde php-nuke. Bilmeyenler için
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
 
Gitmek istediğiniz yer: