bozkir.net Bozkir Forum Arsivi 19 Nisan 2024 - 18:19 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:
Mesaj yazmaya başlamadan önce Forum Kurallarını Okuyunuz.
 
 
Sayfa: [1]   Aşağı git
Gönderen Konu: Ishal Deyip Geçmeyin  (Okunma Sayısı 4089 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
beyazyildiz
Yeni Başlayan
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 163



Site
« : 27 Temmuz 2009 - 01:16 »



İSHAL DEYİP GEÇMEYİN.

          Şu günlerde sağlık kuruluşlarına müracaatların büyük bir bölümünün ishal şikâyetleri oluşturmaktadır. Öyle ki 26.07.2009–27.07.2009 tarihlerinde Bozkır devlet hastanesi aciline müracaat eden yaklaşık 300 kişiden 250 ye yakını ishal şikâyeti ile müracaatta bulunmuştur.

          Özelikle geçtiğimiz haftalarda bölgemize yağan yağışların toprak yüzeyinde ki mikroplu ortamı şebeke sularını besleyen yeraltı su kaynaklarına karıştırdığını düşünürsek bu kadar ishal vakasının normal olacağı düşünülebilir.

          Buna ilave olarak elbette ki maalesef dere yatağı boyunda ki bahçelerimizin sulamasında kullanılan dere suyuna kanalizasyon ve evsel atıkların karıştığını da eklersek iyi arıtılmamış her türlü sebze ve meyve tüketimi de önemli bir faktördür.

         Ayrıca bu yıl nerdeyse her beldemiz şenlik düzenlemekte ve bu şenlik yerlerinde ki kaynak suları maalesef hiçbir arıtmaya tabii tutulmadan tüketilmekte. Bu sular şenlik etkinliğinde kullanılmaktadır. Hal böyle olunca da ishal vakaları artıyor.

Peki, ishalden korunmak için ne gibi tedbirler almamız gerekir?

         İlk ve en önemli tedbir, gıdaların yeterince iyi yıkanmış olması gerekir. Hatta özellikle klorlu su ile yıkanmasının faydası olacağını düşünmekteyim.

İçme sularını kesinlikle kaynatmadan tüketmemeli.

         Şenlik düzenleyen yetkililer gıda tüketimi konusunda titiz davranmalı ve vatandaşları bu konuda uyarmalı.

          İshal olduğumuzu nasıl anlarız? İlk belirti olarak dışkı normalden daha sıvıdır. Daha sonra bulantı ve kusma, halsizlik karın ağrısı gibi belirtiler varsa ya ishal olmuşuzdur yada olacağızdır.

Eyvah isal olduk ne yapacağız.

           İlk etapta evde tedavi, yani kaybedilen sıvı ve tuzun alınmasını sağlamalı. Bunun için bize bir litre kaynatılmış soğutulmuş su bir çorba kaşığı şeker bir tatlı kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat yeterli olacaktır. Bu üçünü karıştırıp, mümkün oldukça sık tüketmelidir.
Bunun yanında aldığımız kat gıdalarda ishal geçinceye kadar biraz seçici olmalıyız.
İshali olan kimselerin düzelene kadar posasız ve yağsız gıdalar alması gerekir. Yani sebze ve meyveler, kuru yemiş, çikolata, kızartmalar gibi gıdalar alınmamalıdır. Yağsız makarna, pirinç pilavı, haşlanmış patates-patates püresi, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte yenebilir. Ayrıca bol miktarda içecek alınmalıdır.


           Eee bunu da yaptık fakat ishalimiz bir günde tedavi olmadı. O zaman vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmemiz gerekir. Unutmayalım ki isal sıradan bir rahatsızlık gibi görünse de gerekli ve zamanın da tedavi olunmayan hastaların ölüm riski de vardır. Özellikle yaşlı ve bebeklerde yani yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanamadığı kişilerde bağışıklık sistemi zayıf olacağı için dikkatli olunmalıdır. Dünyada 5 yaş altı bebeklerin ölüm sebepleri arasında zat türeden sonra ishal gelir.

SAĞLIKLI GÜNLER DİLEĞİYLE..

Hüseyin DUMRU
Kayıtlı

Bozkır Ve Çevresine Ait Fotoğraflar Bulabileceğiniz Bir Site

www.onecek.com
Sayfa: [1]   Yukarı git
 
Gitmek istediğiniz yer: