
Hurma, oruç halsizliğini gideriyor
İftar sofralarının vazgeçilmez yiyece?i hurmanın kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili rol oynadığı, kansere karış koruyucu olduğu, boğaz ağrısını kesti?i, bron?it, öksürük ve soğuk alg?nlığı şikayetlerini giderdiği, ayrıca oruç halsizliğini giderdiği bildirildi.
Uzmanlar, hurmanın lif, mineral ve fenol açısından oldukça zengin bir besin maddesi olduğunu belirtti. Kalp dostu olarak bilinen elmada daha çok bak?r ve çinko bulunurken, hurmada sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demirin iki kat daha fazla olduğu, düzenli yenilmesi halinde kalp ve damar hastalıkları riskini azalttı?? ifade edildi. Yaklaşık yüzde 20 nem ihtiva eden taze hurmada yüzde 60-65 ?eker ve yüzde 2 protein, kurusunda ise yüzde 75-85 civarında ?eker olduğunu hatırlatan uzmanlar, hurmanın faydalarını şöyle sıraladı:
"Orucun hurmayla açılması halinde, oruçtan dolayı insanın üzerinde oluşan halsizliği birden giderir. Hurma aslında her öğünde yenilebilecek bir meyvedir. Mineraller açısından oldukça zengindir. ?çerişinde kalsiyum, potasyum, demir, B vitamini bulunmaktadır. Hurma bedeni ve zihni gelişmeyi sağlar. Kansere karış koruyucu olduğu bilinir. boşaz ağrısını keser. Bron?it, öksürük ve soğuk alg?nlığı şikayetlerini giderir. Kemik hastalıklarında faydal?dır."
Bu arada, İsrail'de yapılan bir araştırmada elma ile hurmanın yararları karışla?tır?ldı. Hurmanın lif, mineral ve fenol açısından zengin olduğu, buna karışlık hurmada sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir miktarlarının elmadakinden iki kat daha fazla bulundu?u, hurmanın düzenli yenmesi halinde kalp ve damar hastalıkları riskini azalttı?? tespit edildi. Bu meyvelerin içindeki yararlı maddelerin daha çok kabuklarında bulunduğu kaydedildi.