hakiki
Aktif Üye

Çevrimdışı
Mesaj Sayısı: 937
|
 |
« : 09 Kasım 2008 - 18:31 » |
|
Kalp damar hastalıklarına karış balık eti
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sait Gönen, haftada 2-3 kez tüketilen balık etinin kalp damar hastalıklarına karış koruma saşladı?ını, Günde 0,85 gram tüketilen balık ya?ının kalp krizi geçiren hastalarda ölüm oranını yüzde 20 azalttığını söyledi.
Enerji deposu olarak nitelendirilen balık etinin yararlarının bilimsel çalışmalarla kanıtlandı?ını belirten Doç. Dr. Sait Gönen, Protein, A, B, D, E ve K vitaminleri, kalsiyum, Magnezyum, demir, selenyum ve fosfor gibi insan vücudu için gerekli vitaminle minerallerin, özellikle de içerdiği ya? ve ya? asitlerinin balığı diğer hayvan etlerinden üstün k?ldı?ını kaydetti. Balıkta doymamış ya? asitlerinin, doymu? ya? asitlerine oranla daha fazla olduğunu ifade eden Doç. Dr. Gönen, "Balıkta bulunan ya? asitleri Omega 3 ve Omega 6, kalp damar hastalıklarına karış bizleri korur, Depresyon, tip 2 Diyabet, böbrek hastalıkları, kemik hastalıkları, kanser, yüksek tansiyon ve kolesterole de olumlu etki yapar. Haftada 2-3 kez balık tüketmek son derece faydal?dır. Ya? asitleri zengin balıkların başında uskumru, sardalye, hamsi ve somon geliyor. Di?er bir doymamış ya? asidi olan Omega 6'yı balığın yanı sıra, daha çok mıs?r özü ya??, ayçiçek ya??, soya ya??, f?ndık ya?? gibi bitkisel ya?larda da bulabilmek mümkün" dedi.
Doç. Dr. Gönen, vücudun üretemediği bu ya?ların, Sağlık açısından mutlaka dışarıdan alınması gerektiğini hatırlatarak, balık ya?? tabletlerinin ise geliği güzel tüketilmesinin yanlış, hatta zararlı olabileceğinin unutulmaması gerektiğini söyledi. Yapılan birçok bilimsel çalışmada Akdeniz veya ?skandinav ülkelerinde yaşayan, ağırlıklı olarak balıkla, deniz ürünleriyle beslenen toplumlarda özellikle kalp damar hastalıklarının daha az görüldüğünün ortaya çıktı?ını dile getiren Gönen, "Ancak bunun sadece balık ya?larına başlanması doğru değildir. Kalp sağlığı açısından genel olarak yaşam tarzı da önemli. Yani doğru beslenmenin yanı sıra, düzenli olarak egzersiz yapmak, özellikle de sigaradan uzak durmak şart. bebeklik ve çocukluk çağında sinir sistemi ve beynin gelişmesinde yardımcı olan balık etindeki ya?, ileri ya?larda genel sağlığın korunması açısından büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.
Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sait Gönen, her mevsim alınması önerilen balık etindeki Omega 3 ya? asitlerinin annelerin doğum öncesi ve sonrası sağlığında, çocuğun ise zihinsel ve bedensel geliğiminde önemli rol oynadığını vurgulayarak, "Ara?tırmalar, balık yaşındaki Omega 3 ya? asidinin kalbi ve kalp damarlarını koruduğunu gösteriyor. Somon ve ton balığındaki Omega 3 ya? asitlerinin insan sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili sonuçlar, son zamanlarda t?p dünyasının gündeminde. Konuyla ilgili dünya çapındaki binin üzerinde bilimsel araştırma, bu asidin kalp ve kalp damarları üzerindeki olumlu etkilerini i?liyor. Günde 0,85 gr Omega 3 ya? asidinin kalp krizi geçirmiş hastalarda ölüm oranını yaklaşık yüzde 20 oranında azalttığını gösteriyor. Kısacası Omega 3 ikinci bir kalp krizi riskini büyük ölçüde önlüyor. Vücudun gerekli iyi ya?ları alması için haftada en az iki kez 200 gr yaşlı balık, örneğin somon, ringa, ton balığı veya uskumru tüketilmesi gerekiyor. Balık sevmeyen veya nadiren yiyenler eczanelerde satılan balık ya?larından yararlanabilir. Bununla birlikte, düzenli ilaç kullananlar, balık ya?? almadan önce bunu mutlaka doktoruna danı?mal?" diye konuştu.
Dengeli bir beslenmenin yapılabileceği Omega 3 ya? asitlerinin yararlarını sıralayan Doç. Dr. Gönen, şunları söyledi:
"Kanı inceltip damarları koruyarak p?ht?la?mayı önlemektedir. Kanın tüm vücutta dolaşmasını sağlayarak parmak ucu hissizleşmesini, el ve ayak parmaklarının dolaş?ma bağlı ü?ümesini önleyip azaltmaktadır. Yapılan son araştırmalar balıkta bulunan Omega 3 ya? asitlerinin insülinin işlevini artırarak ve diyabette özellikle de tip 2 diyabetlilerde hastalığı geciktirdiği anlaşılmıştır. Omega ya? asitleri serbest radikallere karış savaşarak cilt hücrelerinin yağlanmasını engelliyor. Hücreleri yenileyip cildi güzelleştirir. Kanın beyin damarlarında rahatça dolaşmasını sağlayarak migren tipi a?r?ları önler. Güçlü bir bağışıklık sistemi için Omega ya?ları çok önemlidir. Başta gribal enfeksiyonlar olmak üzere, sedef, romatoit artrit, Astım ve Alerji gibi hastalıkların tedavisinde önemli rol oynuyor. Depresyon vakaları, dengeli Omega 3 ya?? tüketenlerde daha az görülmektedir." iha
|